април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Лоренцо: Yamaha пренебрегва Морбидели

Трикратният световен шампион в клас MotoGP Хорхе Лоренцо сподели мнението си, че неговият бивш работодател Yamaha пренебрегва Франко Морбидели като му дава стара техника, с която да работи.

Пилотът на сателитния екип на японския производител бе най-добре представилият се състезател на Yamaha през сезон 2020. Тогава въпреки използваната от него по-стара версия на M1, той спечели три състезания и завърши втори в класирането при пилотите. Дори и тези резултати обаче не бяха достатъчни за Yamaha да дадат на Морбидели заводски подготвен мотоциклет за 2021 година, а вместо това той използва почти двугодишен модел, който е съвсем леко подобрен.

„Моето мнение е малко крайно, но Yamaha определено не третира Франко като втори в класирането от миналата година. Ducati дава еднакви мотори на заводските си пилоти, както и на тези на Pramac, докато Yamaha дава само един добре подобрен мотор на своя сателитен екип. Смятам, че Франко може да настоява за еднакво отношение от страна на Yamaha и той го прави с разговори с други производители. Това обаче не трябва да му пречи на представянето на пистата, където трябва да покаже на Yamaha, че са сбъркали с решението си“, коментира Лоренцо в своя YouTube канал.

В първите три старта за сезон 2021, Морбидели завърши 18-и в Гран При на Катар заради технически проблем, след което остана 12-и във втория старт на „Лусайл“, а в Португалия до бе четвърти. В същото време заводските пилоти на японския производител триумфираха и в трите старта, като Маверик Винялес спечели първата надпревара в Катар, след което Фабио Куартараро бе над всички във второто състезание на „Лусайл“ и в Португалия. Съотборникът на Морбидели в Petronas Yamaha SRT Валентино Роси, който разполага с техника, идентична с тази на Винялес и Куартараро, записа едно 12-о и едно 16-о място в Катар, а в Португалия не стигна до финала.

В генералното класиране Куартараро е първи с 61 точки, Винялес трети с 41, Морбидели 11-и със 17, а Роси е 19-и с 4. 

Сезон 2021 в кралския клас продължава този уикенд с надпреварата за Гран При на Испания на пистата „Херес“.