май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Луди надпревари на писта „Дракон“, Сашо Антов в Спорт и Крум Крумов в Лада с уникални изпреварвания

Крум Крумов с Лада в едноименната серия, Александър Антов с Honda Civic в серия Спорт,  Венцислав Ридарски с Honda Civic и Румен Киров със Subaru са победителите на завършилото днес пистово състезание. То бе организирано от АФБ и бе на пистата „Дракон“ в Калояново. И в четирите серии битките бяха много оспорвани беше, но върхът бе в Лада и Спорт.

Шампионът Крум Крумов, който кара със сръбски лиценз за Гага Авала Рейсинг направи фантастичен дуел с Дончо Донев (ЛВ-Авто рейсинг). В началото, след като тръгна от първа позиция, лидер беше Крумов. След това обаче, той бе изпреварен майсторски от преследващия го по петите Донев. Изглеждаше, че последният вече бе решил битката в своя полза.

Не така обаче мислеше Крумов който не само съкрати отворилата се дистанция, но направи блестяща атака на последния завой преди старт-финалната права в последната обиколка, за да финишира първи. Той спечели само с 0,136 сек. Това е може би най-малката разлика между първия и втория на писта Дракон. При Ладите – със сигурност. Трети стана Владимир Ганев (ЛВ-Авто рейсинг). И още нещо забележително – времената за най-бързите обиколки на Крумов – 1:07,373 и Донев – 1:07,725 бяха по-добри от тези в Спорт.

Там триумфът бе за Александър Антов, а драмата – за Деян Куманов (АСК Стара Загора) с Honda Civic. След като спечели и двете квалификационни серии и зае първа позиция, Куманов тръгна отлично. Още на старта обаче бе притиснат от Сашо Антов. Все пак старозагорецът удържа първото място. На дългата права доказа мощността на колата си и правеше „ластик“ на Сашо. Той от своя страна го събираше в бавните части на пистата и най-вече в „Опашката на дракона“ – последните два завоя.

Дуелът продължи до средата на дистанцията, но Сашо започна още по-настървено да притиска Деян. Двамата вървяха броня в броня. Антов направи опит за атака и почти успя, но на големия завой след правата сбърка при спирането. Отвори широко кривата и Кумяанов отново се настани на първото място.

Не след дълго беше „поправителния“ на Антов. Този път атаката бе успешна, като при излизане от последния завой на старт-финалната права, Куманов притисна вляво Сашо така, че колата му влезе в тревата с левите колела. Антов обаче не само запази контрол, но и изпревари Куманов. До финала нещата бяха решени в полза на Сашо. Деян не можа да го догони.

Трети стана Иван Бакърджиев (АКС Хасково) с Peugeot. Самотен, на без да се докопа до двамата пред него и да бъде притесняван от пилотите след него, той завърши на подиума.

Два червени флага и два рестарта ознаменуваха серия Туринг. Победата бе за Венцислав Ридарски (АСК Диамо) с Honda Civic. Той, заедно с асистентите си на подиума – завършилите втори – Хрисим Христов (МВ рейсинг) с BMW E36 и Валентин Георгиев (АРА Моторспорт) с Honda Civic, трябваше да почакат двата рестарта. Всъщност Христов и Георгиев направиха сериозна гоненица като в предишните серии, но за второто място.

Червени флагове бяха показани първо заради това, че двигателят на Тодор Тодоров (Жико моторспорт) гръмна и посипа с масло завои 1 и 2. Трябваше доста време за почистване на пистата. После, след като колата за сигурност се прибра и новия старт бе даден, през таван мина Нейко Нейков (АСК Стара Загора) с Renault Clio. Той се измъкна невредим, а после, при награждаването получи и бутилка шампанско за дебюта с екшъна.

В серия Макси на писта „Дракон“, властваше  Румен Киров (Старт М-Криводол) със Subaru. Той спечели и двете квалификации и състезанието и то с убедителна преднина. Двамата му основни конкуренти – шампионът за 2021 г. Пламен Камбуров (ЛВ-Ауто рейсинг) с Mitsubishi и многократният носител на титлата Илия Царски (Автоцар), също с Mitsubishi, бяха далеч от него още след първата обиколка.

Затова пък Пламен и Царя си имаха собствена битка за другите две места на подиума. Камбуров се измъкна на второ място, а Царски – планински шампион на Сърбия „го захапа“ и бе буквално залепен за задната му броня. И така беше, докато колата на Царя започна да работи странно. Въпреки това Илия,  вместо да спре, реши да завърши състезанието с пърпорещата си бегачка и да си вземе 3-ото място на подиума, вместо да се предаде.

В отборното класиране първи са ЛВ-Ауто рейсинг, пред АСК Стара Загора и АСК Жико Моторспорт.

Снимки Асен Илиев