февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Луиджи Тавери стана легенда на MotoGP

Покойният швейцарски пилот Луиджи Тавери бе въведен в Залата на славата в Щирия

Трикратният световен шампион Луиджи Тавери вече официално е легенда на MotoGP. Покойният швейцарски пилот беше въведен в Залата на славата на легендите на MotoGP в присъствието на семейството си на Ред Бул Ринг в Австрия. Както винаги, главният изпълнителен директор на Dorna Кармело Еспелета ръководеше церемонията.

Тавери е роден в кантона Цюрих през 1929 г. и прави своя дебют в Гран При през 1954 г. в класовете 250 и 500 куб. см. През следващия сезон той се състезава на машини от 125 и 250 кубика и става втори през 1955 г. в световния шампионат в 125 куб. см. Тогава печели дебютната си победа в първото състезание за годината.

През 1962 г. той триумфира с първата си световна титла, като грабва короната в клас 125 куб. см. Луиджи печели още два шампионата в категорията, през 1964 и 1966 г., за да си осигури място в историята на мотоциклетните състезания.

Между дебюта си през 1954 г. и пенсионирането си в края на 1966 г., швейцарският пилот се състезава в класовете 50, 125, 250, 350 и 500 кубика. Печели победи с машини в класовете 50, 125 и 250 куб. см. Завършва на подиума в клас 350 кубика. Той е един от малкото състезатели, спечелили точки в пет класа от Гран при – 50, 125, 250, 350 и 500 куб. см.

Като стана легенда на MotoGP, Тавери се присъединява към дълъг списък от велики пилоти. Той включва Валентино Роси, Джакомо Агостини, Мик Дуън, Джеф Дюк, Уейн Гарднър, Майк Хейлууд, Дайджиро Като, Еди Лоусън, Антон Манг, Анхел Нието, Уейн Рейни, Фил Рийд, Джим Редман, Кени Робъртс, Кени Робъртс младши, Ярно Сааринен, Кевин Шванц, Бари Шийн, Марко Симончели, Фреди Спенсър, Кейси Стоунър, Джон Съртийс, Карло Убиали, Алекс Кривие, Франко Унчини, Марко Лукинели, Ранди Мамола, Корк Балингтън , Дани Педроса, Щефан Дьорфлингер, Хорхе „Аспар“ Мартинес, Хорхе Лоренсо, Макс Биаджи и Ники Хейдън.

Бланка Тавери, дъщерята на Луиджи каза: „За нас е наистина голяма чест, че Луиджи е заедно с всички известни състезатели. Знам, че той би бил много, много горд. Той би търсил думи, за да каже каква чест е  това за него. Мисля, че е както казва г-н Еспелета; Луиджи беше пионер в мотоциклетните състезания в Швейцария и за нас той винаги е бил герой. За мен баща ми винаги е бил най-добрият състезател. Трудно е да се обясни, защото има толкова много неща, свързани с него. Мога да кажа за баща ми какво означаваше той за нас. Той беше човек, който никога не губеше връзка със земята, беше много надежден и просто специален. Мисля, че той беше специален и за моторните спортове в Швейцария. Той отвори вратата за тези състезатели, които идват сега. И се надявам, че ще се появят някои нови швейцарски пилоти, защото смятам, че е важно за Швейцария да има мотоциклетисти в MotoGP.

Кармело Еспелета, главен изпълнителен директор на Dorna Sports: „Имах възможността да видя на живо Луиджи в Барселона по време на неговата кариера на пилот. Бях на 18 години, когато той стана световен шампион за втори път. За мен това е невероятно име. Той е първият швейцарски състезател, който е световен шампион и си спомням много добре каската му и всичко останало. Времето беше различно, но можем да бъдем там сега, в момента, благодарение на хора като Луиджи. Те започнаха първенството и направиха този невероятен спорт, завладял всички. За цялото семейство на MotoGP е голямо удоволствие да приветства името на Луиджи Тавери. Той беше истинска легенда и ние сме изключително щастливи да го приемем в Залата на славата.”