Макларън с молба към ФИА относно структурата на календара във Формула 1

Криси Иванова

Ръководителят на тима на Макларън във Формула 1 Андрес Зайдл изрази своето желение организаторите на шампионата да избягват създаването на серии от три поредни състезателни уикенд в бъдеще.

Тази седмица шампионатът ще приключи втората си такава серия за годината, като до края на кампанията е предвидена още една през ноември. От Макларън, а и други отбори, обаче са на мнение, че подобни серии трябва да бъдат минимизирани. Първият подобен експеримент бе през 2018 когато надпреварите във Франция, Австрия и Великобритания бяха в три поредни уикенда.

Още тогава обаче отборите се изказаха негативно за тях, тъй като те натоварват изключително много и те бяха избегнати за 2019. Избухването на глобалната коронавирус пандемия и последвалото забавяне на старта на сезон 2020 доведоха до цели четири такива серии, като в три от тях две от състезанията бяха на една писта.

„Най-важното според мен е да не увеличаваме бройката състезания на година. И без това бройката вече е твърде голяма и натоварваме излишно хората. Друг важен въпрос е избягването на сериите от три поредни уикенда. Ако питате мен ние трябва да ги избегнем напълно, отново за да намалим натоварването над нашия персонал. Календарът трябва да съществува без такива серии“, каза Зайдл.

Неговият колега от тима на Хаас Гюнтер Щайнер пък сподели, че е разговарял с изпълнителния директор на шампионата Стефано Доменикали, който го е уверил, че догодина подобни серии няма да бъдат нормата.

„Говорих с него за това няколко пъти и той се съгласи с мен, че може би ще е по-добре да имам повече серии от по две състезания вместо тройни и единични такива. Не съм виждал календара още и не зависи само какво искаме ние. Важно е и домакините на състезанията какво искат.

„Като цяло всеки знае, че тройните серии за много натоварващи и това се усеща отново. Това е трето поредно състезание и е тежко. Докато не видим календара обаче нямам идея какво ще се случи, но знам, че целта е да имам възможно най-малко такива серии. Няма да бъде нещо стандартно за Формула 1“, коментира ексцентричният италианец.

Последната серия от три състезания за 2021 ще включва стартовете в Мексико (7 ноември) и Бразилия (14 ноември), както и състезание в Близкия изток на 21 ноември, което ще бъде или в Катар, или в Бахрейн.СЛЕДВАЩА

Дани Цанков с поглед към финала на европейското първенство по мотокрос в Италия

Пилотът на M6 Yamaha Racing Team Дани Цанков ще представя България в клас 65 сс във финала на европейското първенство […]