юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Марио Ашминов пред Sportal Motorsport: На Балканите само в България няма истинска писта

7897979

С надпреварата за Гран При на Австрия ще бъде преполовен сезон 2023 в MotoGP, в който ясният фаворит за титлата е действащият световен първенец Франческо Баная. В новия епизод на Sportal Motorsport водещият Евгени Въков и специалният гост – мотоциклетният състезател Марио Ашминов дискутират случващото се в кралския клас.

Преди това обаче обръщаме внимание на състоянието на българския мотоциклетен спорт и липсата на адекватни условия за неговото развитие на територията на страната ни. България остана последната страна на Балканите, която няма истинска състезателна писта, на която професионалисти и любители да могат да усещат адреналина от карането без да създават предпоставки за сериозни пътно-транспортни произшествия, които често имат и фатален край.

С оглед тази черна статистика Марио Ашминов и неговият отбор – Еконт Рейсинг Тийм са стартирали програма за обучение на млади състезатели, които да карат на възможно по-безопасни трасета, каквито за съжаление няма в България. В предаването Марио Ашминов разказва малко повече за това училище и споделя как той се е запалил по мотоциклетният спорт и обяснява защо кара с №50 на борда на своя мотоциклет.

В MotoGP предстои Гран При на Австрия – едно състезание, доминирано от Дукати през последните години. Италианският производител има седем победи от девет старта от завръщането на „Ред Бул Ринг“ в календара на кралския клас през 2016 година. Единствено КТМ успя да измъкне два успеха в домашното си състезание в този период и въпросът е дали австрийците ще усепят да повторят това си постижение, или Дукати няма да допуснат изненади в Гран При на Австрия?

Източник: Sportal.bg