февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Марк Маркес: Дукати трябва да се възползва от „купата на Дукати“ в MotoGP

Според шесткратния световен шампион в MotoGP Марк Маркес Франческо Баная и по-специално Дукати няма да имат оправдание ако не спечелят световната титла при пилотите в кралския клас през 2022 година, заради многото мотори на италианската марка в челото на класирането в последните състезания.

Дукати има цели осем мотора на стартовата решетка през 2022 година, разделени в четири отбора, всеки с по двама пилоти. Освен заводския екип на Дукати, с различно модели на Desmosedici GP се състезават още екипите на Прамак, Грезини и ВР46. Във всяко едно от последните девет състезания в кралския клас поне двамата пилоти с мотоциклет на Дукати са се качвали на почетната стълбчика, като италианците имат общо шест победи в този период.

Четири от тези шест победи са дело на Баная, който успя да стопи пасива си от 91 точки спрямо Фабио Куартараро, който бе натрупал след отпадането си в Германия, до само два пункта преди финалните три състезания. Това постовя пилота с №63 в идеалната позиция да спечели първата си световната титла в MotoGP, особено ако успее да се представи добре и на „Филип Айлънд“ в Австралия в края на тази седмица.

На хартия трасето край Мелбърн би подхождало повече на гъвкавия мотор на Ямаха, но през тази година вече няколко пъти видяхме, как и тромавият мотор на Дукати се справя добре на такива трасето. В Малайзия и особено във Валенсия, където ще завърши сезона, пък се очаква Дукати да има предимство спрямо Куартараро и Ямаха.

Точно поради тази причина Маркес вярва, че Дукати няма да има оправдание, ако Баная не стане световен шампион през тази година.

„Вярно е, че Зарко дойде много, много бързи, изпревари ме и след това остана зад Пеко в Тайланд. Това е нормално. Дукати не са печелили титлата при пилотите от 2007 година, напълно нормално е да има заповеди.

„В челото има купа на Дукати, те трябва да се възползват от това. Те имат най-добрия мотор на стартовата решетка. Така че всичките им пилоти са в челото и те трябва да използват това си предимство, за да спечелят титлата.

„Лично аз бих заложил на Пеко в битката за титлата. Дукати си е Дукати, а както виждаме с толкова много пилоти, Дукати е добър мотор. Но Фабио е Фабио. Той кара много добре, неговото слабо място е дъждът. Ще бъде интересно как ще завърши битката“, каза Маркес.

Източник: Sportal.bg