май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Марк Маркес: Най-важната стъпка е да се състезавам отново

След огромна пауза, звездата на Honda Марк Маркес днес отново се завръща на пистата за Гран при на Португалия. Паузата, в която Маркес отсъства, бе точно 260 дни след катастрофата си на GP на Испания през 2020 г.

Марк Маркес (Repsol Honda) се върна в падока на MotoGP с усмивка на лице. Най-големият тест на осемкратния световен шампион идва днес сутринта, когато той се завръща на пистата на своя RC213V за първи път от девет месеца. Вчера той бе буквално „разпънат“ от медиите от цял свят и от испанските специално.

Маркет влезе в големи подробности за всичко, което е преживял през последните девет месеца, както и за предизвикателствата, които предстоят.

Той каза: „Първо, щастлив съм, че съм с вас, с цялото семейство на MotoGP като цяло. Наясно съм, че ще има нормален уикенд, … когато мине първата свободна тренировка. Не съм сигурен и какво чувство ще има след девет месеца да карам мотоциклет от MotoGP. Ние идваме тук без цел на ниво резултати.

Целта е да карам отново мотоциклет и да направя най-важната стъпка в възстановяването си – да бъда отново пилот, да се върна към състезанието. Не съм на 100% готов физически. Заедно с лекарите вярвахме, че е време. Костта вече е консолидирана, което е важното. Сега идва физическата и психическата част, с които отново се чувствам като мотоциклетист, движещ се с 300 км/ч. И най-важното – преминал през първата катастрофа след толкова време.

Логично в медиите да възприемате и в крайна сметка усещате, че има големи очаквания. Но трябва да знаете как да се изолирате, да се съсредоточите с екипа си и да не изпитвате по-голям натиск, отколкото би трябвало да има. Ще трябва да мине време.

Аз самият съм този, който изисква от себе си да бъда на върха. Сега просто излизам, усещам атмосферата и прави отделни крачки през уикенда. Тази част от сезона е моят предсезон. После ще видим.“