юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Марк Маркес: „Стъпка по стъпка ставаме все по-силни“

7897979

На пистата Херес-Анхел Нието Марк Маркес влезе в топ 10, въпреки паданията преди това. Сега надеждите му са за по-добро класиране на предстоящия старт на Льо Ман. Това е писта, на която той е печелил 4 пъти.

В Гран при на Португалия бе завръщането на пистата за Марк Маркес (Repsol Honda). Състезанието бе безпроблемно. Не същото може да се каже за старта в Испания. Маркес направи две катастрофи, включително една доста тежка на бързия ляв завой 7 на Херес. Те като че ли попариха ентусиазма на 8-кратния световен шампион във втория му състезателен уикенд за 2021 г.

Независимо от това, Марк Маркес стисна зъби и успя да издърпа себе си и заводския RC213V до 9-о място.  В Портимао той завърши 7-и, на 13.2 сек. от победителя Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP). На Херес стана 9-и, но на 10,4 сек. от победителя Джак Милър (Ducati Lenovo). Това не са, подиумите или победите, за които Маркес е мечтал, но след девет месеца „в дока“, влизането два пъти в топ 10 изискваше огромно усилие от испанеца.

На всичкото отгоре след Херес беше обявено много за HRC през 2021 г. Маркес призна, че все още не чувства мотоциклетът като свой. Съотборникът от Repsol Honda Пол Еспаргаро си тръгна „разочарован“ от липсата на единство в лагера на Honda, защото се използват толкова много различни мотори и настройки. Ще разберем дали тестът на Херес, на който HRC правеше обиколки с пет различни аеро пакета, е бил успешен за японската марка.

Сега Маркес и неговите съперници в MotoGP отиват до Северна Франция и емблематичната писта на Льо Ман. След като завърши само 7 обиколки на теста на Херес, заради болки и скованост на раменете и ръцете, Маркес имаше добра седмица вкъщи между състезанията, за да си почине, да тренира и да продължи възстановяването си преди среща с верига, спечелена четири пъти в миналото. Последните са през 2018 и 2019 г., а с тези 2014 и 2011 г. са в Moto2.

Този уикенд обаче работи още един допълнителен фактор – времето. Прогнозите показват, че дъждът ще се сипе над пистата през целия уикенд. Така че ще бъде интересно да се види как това се отразява на Маркес.

„Измина добра седмица между състезанията, успях да си почина и да продължа тренировките и възстановяването  си“, каза Маркес. „Целта за този уикенд е да имаме по-малко усложнения и да продължим да работим за подобряване на представянето. Стъпка по стъпка ставаме все по-силни и целта ни е да продължим напредъка, който постигнахме. Времето в Льо Ман винаги може да направи нещата малко трудни, но ние ще се справим с всичко, което се случи.”