юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Мартин Чой с много добри резултати на тестовете в Льо Ман

В България се завърна най-добрия ни състезател по мотоциклетизъм на писта Мартин Чой. Както е известно, в рамките на два дни Чой и съотборниците му двамата братя италианци Кристиян и Федерико Наполи направиха официални тестове на легендарното трасе Льо Ман. Тримата са част от френския отбор „ Energie Endurance 91” и ще карат в един екип и тази година в „24 –те часа на Льо Ман”. Уникалното състезание е 1-и кръг на Световният ендуранс шампионат на FIM и ще се проведе на 17 срещу 18 април. Стартът ще бъде даден по традиция точно в 12:00 часа местно време ( 13:00 българско). Чой ще участва за 6-ти пореден път в изтощителната надпревара, която заради пандемията ще се проведе без публика, но милиони по цял свят ще могат да я наблюдават на живо по телевизията и в сайта на FIM.

„ Всичко е наред, вече се прибрах у дома и точно завърших тренировката си във фитнеса. Много добре се получиха нещата на Льо Ман през двата дни на тестове, като нашия отбор даде 9-то време в клас Superstock 1000cc. Аз лично успях да сваля най-добрата си обиколка с няколко хилядни от секундата, което беше повече от отлично за мен и екипа. В първия ден по чисто новия мотоциклет Кавазаки работихме върху настройките на електрониката на машината. Също така и върху издръжливостта на гумите Dunlop. Влязохме в рамките на една обиколка на 1:39.9 минути и се движехме сред първите тимове по резултат. Общо тримата изминахме над 100 обиколки, като моето темпо за 35 обиколки беше почти равно 1: 40.0 – 1:41.0 м. Във втория ден също трябваше да се правят настройки по електрониката и окачването. Резултатите бяха почти същите като предишния ден. Много постоянни и сигурни бяхме и тримата в карането си, което ни прави оптимисти за самото състезание. Стиковката и екипната работа също бяха на много високо професионално ниво”, каза Мартин Чой.

Българинът заминава отново за Франция на 10-и този месец , като от 13-и април на Льо Ман ( към днешна дата пистата се казва Бугати) започват свободните тренировки на отборите. До момента 52 тима от цял свят са потвърдили заявки за състезанието.

Мартин Чой продължава с двуразовите си тренировки по специално изготвената му програма.