февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Мартин Чой с голям успех на европейския шампионат по мотоциклетизъм в Хърватия

Победа в изключително силната конкуренция на 34 елитни пилоти от цяла Европа в последната обиколка записа Мартин Чой ( ЕКО БМВ МС 77 Рейсинг тийм). На състезаението на пистата в Риека, Хърватия при най-бързите мотоциклети в клас SВK1000 българинът заслужено триумфира с първото място след изминаването на 12-те обиколки.

Мартин Чой стартира отлично и поведе колоната до петата обиколка, когато беше изпреварен от Лука Томасини ( Италия, BMW) . Карайки плътно зад него Чой чакаше своя шанс за атака и успя в последната обиколка да задмине италианеца. Опити за лидерската позиция направиха сънародника на Томасини – Андреа Ди Вора (Honda), Давид Божич ( Словения, BMW) и Карел Пешек ( Чехия, Kawasaki). Мартин Чой обаче беше безупречен и видя карирания флаг като сигурен победител. Веднага след  него на 0.02 секунди завърши Томасини, а трети на 2.7 секунди Божич .

Резултатите от класирането от този кръг, както и от вчерашния важат и за подреждането в BMU European championship 2022, където Чой е едноличен лидер с актив от 137 точки.

„ Много съм щастлив и доволен от представянето си. Това беше и целта пред мен в Хърватия. Голям успех на Европейския шампионат и първо място. Беше трудно състезание и трябваше да чакам своя шанс в последната обиколка, когато задминах Томасини. Чаках упорито този момент и бях подготвен за него. Той вчера така успя да мине пред мен, а сега му го върнах. Много чисто изпреварване от вътрешната част на завоя.  Нямам никакво време за празнуване, а тръгвам към България веднага, защото другата седмица имаме още две състезания на пистата в Плевен. Благодаря на екипа си и на феновете за подкрепата през цялото време. Състезанията тук се наблюдават от хиляди зрители по целия свят и съм горд , че прозвуча нашия химн за победата ми на пистата в Риека“, сподели минути след успеха Мартин Чой.

Следващите стартове от календара на BMU European championship 2022 ще бъдат на 3 и 4 септември на летищен комплекс  Долна Митрополия, Плевен.