Мартин Чой с коментар за спечелената европейска титла по мотоциклетизъм

Стефан Илиев

Българският пилот на ЕКО БМВ Рейсинг тим МС 77 Мартин Чой сподели повече от интересни подробности за победата си и титлата в клас SuperBike 1000 от състезанието на пистата Навак в Сърбия, което е част от официалния календар на BMU European Championship 2021. Мартин Чой и екипа му се прибраха в България за няколко часа и отново потеглиха за следващото предизвикателство във Франция, когато на 18 и 19 септември ще се проведе предпоследния кръг от световния ендуранс шампионат и Чой ще участва с тима на „Energie Endurance 91” в 24-и часовата надпревара „Бол дОр” на пистата Пол Рикар (конфигурация 5861 м).

„Чувствата и емоциите от спечелената титла на Европейския шампионат в Сърбия трудно биха могли да се опишат, имайки предвид, че аз имам сериозен опит зад гърба си като състезател и много стартове, но този в съботния ден няма да го забравя никога. Получи се уникално състезание от първата до последната 18-та обиколка, но организаторите явно искаха да ме разконцентрират преди него. Ние сме професионален екип от моя отбор и спазваме всички правила на домакините, независимо в коя точка на света ще карам. Така беше и на пистата Навак. Само, че предварителната програма за съботния ден беше променена в последния момент без някой да дойде и да ни уведоми. Какво се случи ли? Имахме една свободна тренировка и една квалификация за място на стартовата решетка. Аз бях с трето време от всички конкуренти.

Един час преди старта  незнайно защо организаторите решиха да направят втора квалификация за време и след това от двете сесии да се вземат най-бързите обиколки. Добре, ама ние работим по мотора и неговите настройки и никой не дойде да ни каже, че се налага втора квалификация и естествено аз не излязох на пистата. Ядосах се, но нямаше какво да се направи. Може би това ме амбицира да бъда още по-силен и бърз в самото състезание. С екипа ми внимателно направихме тактиката за 18-те обиколки и понеже пистата е тясна в завоите и трудна за изпреварване, трябваше да натисна газта още в началото и да поведа колоната.

От старта на третата позиция в първия завой влязох втори, а на следващия ляв рискувах и атакувах от вътрешната страна, за да съм най-отпред. И нещата се получиха. Но, след това беше интересното. Давид Божич от Словения и сърбина Страхила Ковачевич се залепиха зад мен и буквално на милиметри бяхме тримата един зад друг. Знаех, че нямам право на грешка и бях много концентриран. В този ред карахме до финала, като времената ни бяха равни във всяка обиколка. Накрая Божич го победих с 1 секунда разлика, а Ковачевич беше след него. Невероятно каране. Едно от най-силните в цялата ми кариера. Много исках победата и я постигнах. Радвам се, че станах шампион в BMU European Championship 2021. Благодаря на екипа си за всичко, което направиха и гледам напред” сподели Мартин Чой.

Пилотът ни отлетя рано тази сутрин за Франция, за да се присъедини към съотборниците си Кристиян Наполи и Нюел Росан преди много важното за тима на „Energie Endurance 91 –  24 часово състезание „Бол д’Ор”. До момента отбора на Мартин Чой е на 6-то място във временното класиране на Световния шампионат в клас SuperStock 1000 кубически сантиметра.СЛЕДВАЩА

Лични рекорди и близо 180 участници на драг състезанието в Сливен

Близо 180 състезатели взеха участие в третия кръг от националния шампионат по драг рейсинг през уикенда в Сливен. На летище […]