май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Мерцедес отново “имат проблеми” с двигателя във Формула 1

Ръководството на отбора на Мерцедес разкри, че изпитва затруднения с подготовката на своя двигател за предстоящата кампания във Формула 1, която трябва да започне на 28 март в Бахрейн.

Това не е първият подобен случай от началото на турбо-хибридната ера във Формула 1 през 2014 година, в която немският производител е непобеден, след като спечели седем поредни двойни титли. През миналата година, те изпитваха затруднения с издръжливостта на агрегата по време на предсезонната подготовка в Испания, но успяха да решат тези проблеми до началото на сезона през юли.

Задачата им през тази година е малко по-сложна, първо защото гуруто зад двигателите на Мерцедес Анди Коуел напусна своя пост и второ заради различните ограничения за развитие наложени след коронавирус кризата. Наследникът на Коуел, Хюй Томас сподели, че отборът има планове как да реши проблемите си преди Гран При на Бахрейн.

„Имаме няколко проблема със задвижващата система. Знаем какви са те и работим здраво по тяхното отстраняване. Сигурен съм, че ще сме готови за първото състезание“, заяви Томас.

През тази година отборите няма да имат право да развиват своите двигатели по време на сезона, а от следващата това развитие ще бъде напълно замразено до въвеждането на новите агрегати през 2025 година. Освен това, през тази година производителите на двигатели разполагат с по-малко време за тестване на своите продукти в своите фабрики.

„През тази година имаме няколко нови ограничения. Това е първата зима, в която трябва да реагираме на промените в правилата, които ограничават времето ни за тестване на дино стендовете. Това означава, че трябва да извличаме максимума от всяка минута тестове, за да сме сигурни, че нашият задвижващ пакет работи нормално. Също така, това е първият случай в тази ера, в която още от зимата знаем, че няма да имаме възможност да разработваме двигателя по време на сезона, което прави задачата ни малко по-сложна, тъй като трябва да сме готови с всички преди първото състезание“, добави Томас.

Предсезонната подготовка във Формула 1 през 2021, която ще е от само три тестови дни, започва след по-малко от месец, като тя също ще се проведе в Бахрейн, две седмици преди надпреварата на „Сахир