май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Микаела Олин-Котулински се присъединява към JBXE

Последното пилотско попълнение на Extreme E (електрическите офроуд серии) е в състава на JBXE – отборът на Дженсън Бътън. От тима потвърдиха, Микаела Олин- Котулински ще се присъедини към Бътън, който е основател и пилот на екипа си. Тя ще седне зад волана на автомобила.

Олин-Котулински не е непознато име за Extreme E. Дамата е позната като тестов пилот за основателя на шампионата на Continental. Така тя е изиграла ключова роля в разработването на гумата CrossContact Extreme E, която е монтирана на всички електрически джипове на име ODYSSEY 21. Те ще участват в екстремните серии.

През последните години шведската състезателка успешно се представя в Scirocco R-Cup в Германия и в дисциплината рали крос. През 2015 г. тя участва в новосъздадената Audi Sport TT Cup.

Микаела стартира в Junior класирането за  ADAC GT Masters през 2016 г. и в Audi Sport Racing Academy през 2017 г., преди да премине към скандинавското първенство за туристически автомобили през 2018 г. В тези серии тя влезе в историята като първата и единствена жена, която някога е печелила състезания в този шампионат.

Олин-Котулински е от фамилия с традиции в моторните спортове. Дядото на Микаела беше Фреди Котулински, който спечели рали Париж-Дакар през 1980 г. Баща й, Джери Олин, се състезава между 1983-1991 г. в европейското първенство по рали, а между 1984-2000 г. участва в шест състезания на WRC, в които печели една точка. Майка й Сузана Котулински е участвала между 1982 и 2002 г. в Европейското първенство по рали с Opel, Volvo, Audi, а по-малкият й брат Фредрик Олин също е рали пилот. Тя имаше връзка между 2015 и 2016 г. с настоящия пилот на Red Bull Racing във Формула 1 Макс Верстапен.