април 16, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Милнер: Ще бъда там за първата победа на Адриен

Милнър отсъстваше от втория кръг на Световния рали шампионат на ФИА миналия уикенд, тъй като очакваше раждането на второто си дете, но с гордост наблюдаваше от северна Англия как Фурмао постигна най-добрия си резултат в историята, завършвайки състезанието в Умео на трето място в генералното класиране.

В разговор с 28-годишния пилот в неделя след финиширането му на подиума, Милнър обеща да присъства на следващия важен етап, към който се стреми Фурмо.

“Беше наистина жалко, че не можах да присъствам на подиума му след всички тези години, но разговаряхме за това и ще се уверим, че ще бъда там за първата победа”, усмихна се Милнър.

“Много сме щастливи от постигнатото от Адриен”, радва се той, признавайки, че от известно време се работи за класиране на Фурмо в топ 3. “Спомням си, че когато за първи път качихме Адриен в автомобил от Рали1 (през 2021 г.) – знаехме какъв е потенциалът му. Тогава знаехме, че вероятно не е готов за преминаване към по-висока категория, но решихме да му дадем тази възможност.

“Очевидно след това имахме труден сезон (през 2022 г.) и го върнахме в Рали2. Това му даде още малко борбеност и решителност, а като човек той значително се подобри психически. Мисля, че това си пролича през уикенда.”

Започвайки неделния ден с 16,7 сек. пред Елфин Еванс от Toyota Gazoo Racing, Фурмо подходи премерено към оставащите три етапа на ралито, отстъпвайки второто си място на Еванс, тъй като се фокусира единствено върху това да върне своята Puma у дома все още в рамките на подиума.

Беше ясно, че миналогодишното рали Италия-Сардиния, когато Фурмо отпадна от лидерската позиция във WRC2 на завършващия ралито етап Wolf Power Stage, се е отразило на съзнанието на пилота на M-Sport Ford.

“Мисля, че това ще намали напрежението, защото след случилото се в Сардиния на последния етап, този ден щеше да е труден за него и той не искаше да прави грешки. Но той караше превъзходно и спечели блестящ подиум”, изрази мнение Милнър.

“Не мисля, че съм изненадан от това, което видях, просто съм облекчен, че той получи тази засечка на колана по същество.”

29-те точки, които Фурмо събра в първите два кръга на 2024 г., са повече от два пъти повече от тези, които спечели през 2022 г., и са достатъчни, за да му отредят трето място в генералното класиране на шампионата на пилотите. В момента той изпреварва От Танак, когото на практика замени в програмата на M-Sport Ford за Рали1 тази година.

“Ако той успее да запази главата си на същото място, имаме наистина добър шанс да продължим да натискаме и да се борим в шампионата”, намекна Милнър.

“Третото място в генералното класиране [при пилотите] след две ралита е наистина невероятно и показва, че това, което обсъждахме преди сезона за последователното завършване на всяко рали и използването на главата, ще се отплати.”