юни 21, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Мирослав Ангелов с трета корона – в рали-спринта

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Мегапорт рейсинг) с Skoda Fabia R5 Evo спечелиха рали-спринт Вида. С това Ангелов сложи трета шампионска корона след тези на рали и планинско. за навигатора му Георги Гаджев пък е втора.

Миро и Жоро спечелиха и трите кръга на спринта – в Дряново, в Ихтиман и във Видин. Така Ангелов взе две планирани титли – рали и рали-спринт, и една непланирана – в планинския шампионат. С автомобила си Skoda Fabia R5 Evo той има 9 победи през този сезон.

Според статистиката на сайта rallyxpress, Ангелов става първият най-успешен пилот след Георги Петров през 1994 г., който има три титли в една година. Преди 26 години Петров взе короните на рали, писта и планинско.

Във Видин Ангелов и Гаджев спечелиха и четирите специални етапа – общо 41.07 км с време 22:30.55 мин. Втори, на 2:02.6 мин. са Антон Титов и Динко Георгиев (Мегапорт) с Peugeot 208 R2. Двамата от Мегапорт донесоха и шампионската титла при тимовете.

Трети стана дуетът от Панагюрище Денис Станчовски и Явор Брънков (Автоцар) с Peugeot 208 R2 на 2:11.9 мин от първенците.

За Станчовски това е отлично класиране, след второто място в Ихтиман. Третото място бе абсолютно достатъчно на 19-годишният Денис Станчовски да бъде подгласник на Мирослав Ангелов в генералното класиране на рали-спринта.

Станчовски и Брънков са шампиони и в клас RC4. За тази титла те също водиха спорт с Титов и Георгиев. За 19-годишният Станчовски тази година е най-силната му досега. Денис стана втори и в рали шампионата.

Четвърти в генералното и трети в RC4 стана дуетът на АРТ Моторспорт Никола Мишев и Янаки Янакиев с Peugeot 208 R2 на 2:44,100. След тях са дуeтът на Старт М Криводол Валери Димитров и Георги Ставров с Audi A3. Те са първи и в клас НС3.

Първи в клас RC3 стана Емил Денев – Прокурора и новият му навигатор Тодор Йорданов (Мегапорт) с Renault Clio. Йорданов е абсолютен дебютант в ралитата, а на Прокурора му трябваше само да стигне до финала, за да празнува с титлата. И го направи на 8-о място в генералното класиране.

Шампиони в клас RC5 станаха семейство Петър и Любка Йорданови (Ботевград) с Hyundai i20 Coupe.

При тях титлата се реши, когато основните им конкуренти Красимир Каменов и Виктор Туджаров (Жико-Моторспорт) със Citroen Saxo получиха повреда. На първото минаване на Водна се счупи полуоската. Миналата година семейство Йорданови дебютираха в спринта на Ихтиман, а в Бургас станаха вицешампиони. Сега вече са с титлата.