юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Мир: Прекомерната амбиция ми коства подиума в Катар

Световният шампион в клас MotoGP за 2020 година започна защитата на своята корона с четвърто място в надпреварата за Гран При на Катар, като заяви, че само прекомерна амбиция му коствала качване на почетната стълбичка.

Пилотът на Suzuki направи солидно състезание на „Лусайл“, като от десетата си позиция на стартовата решетка той се намести в борбата за местата на подиума в заключителните етапи. Два завоя преди карирания флаг испанецът се движеше на третото място зад Йоан Зарко (Pramac Ducati) и Маверик Винялес (Yamaha), който имаше аванс от над секунда в челото. 

Именно тогава Мир направи своя ход и с перфектна маневра на 15-я от общо 16 завоя взе втората позиция от френския състезател. В 16-я обаче той обърка спирането и изтърва идеалната траектория, което му коства на ускорението до финалната линия и той загуби позиция не само от Зарко, а и от стартиралия първи Франческо Баная (Ducati), който се движеше четвърти в последните турове.

„В началото на състезанието карах по-внимателно, което ми позволи да натискам в края защото знам, че тук износването на гумите е доста високо. Нещата бяха позитивни, доволен съм, а сега имаме още един шанс тук. Идеалният план щеше да е да не изпреварвам Зарко, да задържа третото място и след това да използвам въздушната струя за да се защитя от Баная. Това обаче е първото състезание и можеш да поемеш малко повече рискове. От прекомерната ми амбиция останах без подиум“, коментира Мир след края на състезанието в Катар.

Сезонът в кралския клас продължава този уикенд с надпреварата за Гран При на Доха, която отново ще се проведе под изкуственото осветление на „Лусайл“. Стартът на състезанието е в неделя от 20:00 часа българско време, а в дните преди това ще се проведат тренировките и квалификация.