април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Михаил Флоров: Никога нивото в испанския шампионат не е било толкова високо, убийствено е

Михаил Флоров (Team Yamaha GV Stratos, Yamaha) записа първия си старт за сезона в клас Open 600 на испанския шампионат по мотоциклетизъм на писта (ESBK). В генералното  класиране българският талант се нареди на 16-та позиция, а в класа си записа 4 – то и 6-то място.

Ето какво сподели специално за Motosport.bg – Михаил Флоров:

Уикендът беше доста динамичен. Имах големи очаквания, защото цяла зима не съм спирал да тренирам. Вложих страшно много усилия и исках да дам най-добрите резултати. От началото на годината имахме много проблеми – първо с мотора, а след това и с гумите, които ни дадоха от Мишелин.  Не успях бързо да разбера как да ги използвам и трябваше да се върна към стария модел за първото състезание. Уикендът започна добре. В петък успях да си подобря най-доброто време на пистата. На последната свободна тренировка имаше много силен вятър, което не ми позволи да подобря още времето си. Като цяло моторът беше на много добро ниво. Очаквах, че квалификацията ще бъде много силна. За съжаление не успях да намеря това усещане с мотора, което успях да намеря в третата и четвъртата свободни тренировки. Изостанах много в позициите. Стартирах от 10 редица, 29-та позиция. Това беше страшно далеч от това, което исках да постигна. Бях 10-ти в моя клас, което беше още по-зле. По време на състезанието успях да постигна много добро темпо. Успях един по един да изпреваря състезателите. Стигнах до 4-то място в моя клас, много близко до подиума. Ако имах по-добра квалификация и бях стартирал от по-предна позиция щях да имам реалната възможност да се боря за подиума. В неделя условията бяха доста трудни. Имаше силен вятър, а и сутринта валя дъжд. Това беше причината да не изляза и на wurum up-а. След това на пистата имаше вода на места. Много от състезателите паднаха. Отново  успях да изпреваря доста състезатели. Не успях да си подобря резултата от събота и завърших на 6-то място в моя клас.

Колко усилия коства на един пилот от 29-та позиция да завърши на 4-та или на 6-та?

От 29-та позиция в квалификацията,  завърших на 16-то място в генералното подреждане в неделя и на 17-то място в събота. Това са страшно много позиции и коства много усилия. За мен те са ненужни. Ако съм на по-предна позиция няма да ми се наложи да изпреварвам тези състезатели. Те бяха силни в квалификациите, но нямаха темпото, което аз имах по време на състезанието. Аз съм много по постоянен от тях, което ми позволи да ги изпреваря и те нямаха възможност да ме атакуват обратно. Това ми позволи да стигна толкова напред.

Как ти се видя конкуренцията?

Тази година за мен това е най-силният шампионат след световния в клас 600.  Нивото до сега никога не е било толкова високо.  Убийствено е.

Освен постоянството, което имаш, коя ще е печелившата карта този сезон?

Миналата година имах проблеми с началото на състезанието – да натисна и да имам бързи времена. Това нещо го оправих. След това имах проблем със старта – изоставах в началото точно заради това. Оправих и този проблем и вече успявам да мина в предната редица. Сега, в първото състезание минах с пет места напред, а във второто със 6. Има още върху какво да поработя в този компонент, но поне вече не губя позиции, а добри печеля. Сега трябва да оправя представянето си в квалификациите. Ще работя и ще дам всичко от себе си за да ги поправя. Не искам да правя най-уникалните квалификации. Искам да правя добри квалификации, които да ме поставят на пета редица, максимум шеста и така да атакувам без проблеми топ 10 в генералното и първите места в отворения клас.

Преди началото на сезона в отбора настъпиха промени, как ти се отразиха?

Нямам никакви проблеми. Човекът, който купи отбора е човека, с който аз работя от миналата година. Той е с мен от самото начало, от както влязох в този отбор. Бившият шеф на тима е човек на години.  Трудно му е да се занимава с тези неща. Той прецени, че със сегашният собственик отбора ще върви добре. Което е факт.

Каква е ситуацията в Испания с пандемията от Covid-19?

Нещата не са се променили особено от началото на годината. Разликата е, че сега ресторантите работят до 18.00 часа. Трябва да носим маска постоянно, да спазваме дистанция.

Как се чувстваш на писта без публика?

Малко е странно, че няма публика. Събота и неделя винаги е имало зрители. Имаше фенове в падока. Атмосферата беше страхотна. Сега не е същото. Очакваме скоро да разрешат на феновете да се върнат на пистата и да ни гледат на живо.

Всички спортисти казват, че публиката вдига, сега тишината е оглушителна?

Аз все още не съм свикнал публиката да е толкова многобройна, както на световните първенства. Не знам точно какво е чувството. Но, мога да кажа, че когато има публика, самото усещане в душата на състезателя е по-различно. Със сигурност публиката вдига самочувствието, а и всичко друго.

Следващото състезание е в средата на май?

Да, на 15 и 16 май. Ще има стрийм в Youtoube, но само за неделя. За квалификацията и за състезанието в събота не е разрешено. Ще има livetiming, който аз ще пускам в Инстаграм. Който иска може да го гледа и да ме подкрепя. Познавам трасето. По принцип пистите в Испания, които са част от шампионата са ми добре познати.

Физически всичко наред ли е?

Физически съм много добре. От началото на годината работя с нов кондиционен треньор. И сега съм на доста добро ниво.

Коя е по-трудната тренировка – физическата или тази на мотора?

Двете са доста еднакви. Физическата тренировка ме подготвя за мотора. И двете тренировки са почти еднакво трудни. Но…все пак на мотора е по-трудната тренировка.

Има ли нещо в кондиционните тренировки, което не обичаш да правиш?

Не. Разбрал съм се с треньора –  всичко, което ще правя, ще е такова, че да го харесвам. Искам, когато тренирам да ми е приятно. Да не го правя с омраза, а с кеф.

Старите хора казват, че когато работата ти носи удоволствие, не е работа!

Дааа, абсолютно съм съгласен с това.

Ще имаш ли тестове до състезанието на 15 и 16 май?

Ще трябва да направим тестове. Трябва да изпробваме новата гума на Мишелен. Трябва да  направим настройките на мотора, така че да намеря това усещане с мотора, с тази гума. Новата гума е по-добра от старата, време е да я използваме.

До колко тя ще ти даде предимство?

Миналата година на Херес най-доброто време беше 43.7. Тази година първите петима направиха подобни времена. Миналата година само един състезател слезе под 44.00, а това говори, че гумата дава голяма преднина. Трябва и ние да се възползваме от нея.