май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Младата надежда от Видин Петър Станков и бъдещето му на успешен пилот в мотокроса

Представяме ви едно момче с голям потенциал в мотокроса – Петър Станков от Видин. С много хъс, отдаденост и упоритост Петър влиза в мотоспорта и показва много добри резултати в традиционните състезания. Състезава се в клас MX3 и участва с Kawasaki kx250f. Казва, че мотокросът е част от живота му и  се стреми да бъде все по-добър в представянията си.

Интервюто подготви Деница Герчева

Разкажи ни малко повече за себе си. От кога се занимаваш с моторни спортове, каква е страстта ти и кой те запали?

Здравейте, читатели на Motosport.bg! Казвам се Петър Станков, на 20 години съм и живея в гр. Видин. Страстта ми към моторите, пламна в доста ранна детска възраст, бях едва на 8 години. Баща ми, ме заведе да гледаме състезание по мотокрос в село Рупци и от този ден, моторите заеха своето място в живота ми и така до ден днешен. Няколко дни след състезанието, благорение на майка ми и баща ми се сдобих с първия си мотор, kawasaki kx65. Стъпка по стъпка започнах да се научавам да карам, макар и грешно, защото нямаше кой да ме научи, докато в живота ми не се появиха Анатоли Иванов и Станислав Марков – познати на доста голяма част от хората, занимаващи се с мотокрос в България. Те бяха хората, които ми дадоха основата в мотокроса. С течение на времето започнах да се състезавам и пожънах доста успехи на традиционните състезания.

Каква машина караш и как се държи мотора ти на трасетата?

Преминах през 65куб, след това 85куб и след няколко години прекъсване, поради ред причини, се завърнах в клас MX3 и участвам с Kawasaki kx250f. Мотора ми пасна идеално и вървим напред.

Какво е за теб мотокроса и кое е трасето, което най-много ти харесва за каране? Разкажи ни малко повече за твоя край и района, в който тренираш. Какви са спецификите му, какво го отличава от останалите региони в страната?

Мотокросът е част от живота ми и значи много за мен. Спомените, които е оставил след себе си, са незаменими и са толкова много и различни. Във Видин имаме само едно трасе, но за сметка на това е доста добре подготвено, благодарение на местни познати, приятели, организатори, като сега е момента да кажа своите благодарности на Мирослав Илиев, Станислав Марков и Емилиян Евтимов и всички около тях, че отделят от собствените си средства, време и труд, за да получим ние състезателите, едно много добро трасе за състезания и тренировки. Трасето ни е равно, безопасно и с различни елементи. Относно това какво го отличава от останалите трасета, не мога да дам коментар, тъй като все още ми е опитът ми е скромен, но със сигурност, всички състезатели ще останат очаровани от таз годишното състезание и ще очакваме отзиви. Този сезон, нямах достатъчно време за подготовка, но съм уверен в себе си и знам, че ще направя добро каране, въпреки пречките, които имаше пред мен. Този сезон, нямах достатъчно време за подготовка, но съм уверен в себе си и знам, че ще направя добро каране, въпреки пречките, които имаше пред мен.

Към какво се стремиш в мотокроса и има ли състезател, който е пример за теб?

Стремя се за момента да карам, правилно и да поддържам добра скорост, тази година нямам конкретни цели, но до година със сигурност ще постигна успехи и ще покажа още по-добро каране. Състезателят, който е пример за мен, смело мога да кажа, че е Майкъл Иванов.

Кои са хората, които те подкрепят?

На първо място искам да благодаря на родителите ми, че са неотлъчно зад мен и винаги ме подкрепят в добро и лошо. Има и още един човек, които се появи в живота ми, за което съм му безкрайно благодарен, а именно Христо Генчев. Благодаря му, че е плътно зад мен и ме мотивира да ставам все по-добър в това което правя!