юни 10, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Мортара с втора победа за сезона във Формула Е

Едоардо Мортара стигна до втората си победа от началото на сезона във Формула Е след едно перфектно каране в първото състезание на бившето летище „Темпелхоф“ в германската столица Берлин.

Швейцарецът контролира изцяло развоя на събитията в хода на дистанцията и напълно заслужено триумфира в седмия старт за годината. Ключовият ход на пилота на Вентури дойде три обиколки преди края, когато той подлъга Жан-Ерик Верн да го атакува на шестия завой.

Двукратният шампион обаче не успя да затвори маневрата и това позволи на Мортара да си върне първото място, а Верн трябваше да се защитава активно от лидера в световния шампионат Щофел Вандоорн. Пилотът на Мерцедес стартира осми, но разчете по перфектен начин разхода си на енергия и се добра до подиума, финиширайки зад Мортара и Верн.

Четвърти финалът пресече Андре Лотерер от Порше, който също бе в битката за победата, но грешна тактика с използването на „атакуващия режим“ не му позволи да се качи на почетната стълбичка. Петицата в първия старт в Германия допълни победителят от двата старта в Рим преди месец Мич Евънс от Ягуар.

Точки в днешния ден спечелиха още Паскал Верлайн, Сам Бърд, Антонио Феликс да Коща, Алекс Симс и действащият шампион Ник де Врийс. За нидерландеца кампания обаче никак не се развива по план и след седем старта той е едва осми в генералното класиране със само 40 пункта и пасив от цели 56 спрямо първото място.

Лидер в битката за титлата с 96 точки е съотборникът на Де Врийс – Вандоорн, който има преднина от три пункта спрямо Верн. Трети с 82 точки е Евънс, а днешният победител Мортара е четвърти със 77.

Осмият сезон в историята на Формула Е продължава утре с още една надпревара на „Темполхоф“ в Берлин. За нея обаче конфигурация на трасето ще бъде променена и пилотите ще карат в противоположната посока на движение спрямо днес.

МОТО СПОРТ

АВТО СПОРТ