юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Мотокросът в Бобошево сложи край на сезон 2020

7897979

На легендарното трасе в Бобошево завърши 64-то издание на традиционния мотокрос, който се провежда без прекъсване от 1956 г. до сега. По традиция това състезание сложи край на сезон 2020 в мотоспорта.  това бе деста труден, съкратен сезон, белязан от знака на пандемията от коронавируса.

В Бобошево на старт застанаха рекордните 85 пилоти от България и Турция. Въпреки прекрасното време и чистия въздух надпреварите бяха без публика, заради епидемичната обстановка в България. Отличната организация на община Бобошево и БФ по мотоциклетизъм осигури ред и дисциплина на провеждането на състезателните маншове.

Десетките почитатели на мотокроса трябваше да си намерят място извън полигона,  откъдето да наблюдават на живо пилотите и тяхното каране.

Много от състезателите бяха избрали да участват в различни класове и марки мотори. Причината е, че традиционната надпревара няма отношение към точките и позициите в класирането за шампионата на България за 2020. Това не попречи на всеки един от пилотите да покаже потенциала си и да приключи годината именно в Бобошево.

В клас МХ 50 Никола Мутафчиев (КТМ) стигна до успеха и в двата манша. Той остави след себе си Кристиян Андреев (КТМ) и Андрей Замфиров (КТМ).

При МХ 65 убедително първо място и в двете пробягвания бе за Илия Димитров (КТМ). Втори и трети на подиума се качиха Александър Цветков (Kawasaki) и Александър Тасев (Yamaha). Шампионът в този клас за 2020 г. Венцислав Тошев (КТМ) беше избрал да кара в МХ 85, където завърши на третото място в крайното класиране. Мирослав Димитров (Yamaha) спечели битката при 85 кубиковите машини. На втората позиция в маншовете завърши Данаил Стефанов.

Пилотите от МХ1 и МХ2 караха заедно, но с отделни класирания за финалното награждаване.

Без проблеми Майкъл Иванов (Husqvarna) завърши пред всички в МХ1. Направилия дебют, макар и неофициален в този клас Николай Малинов (КТМ) финишира втори след Майкъл и в двете неделни състезания. Трети е също каралия за първи път в МХ1 Жулиан Георгиев (Kawasaki).

За МХ2 крайното класиране от двата манша изглеждаше така: първо място за Виктор Нейчев (Yamaha), втори Алекс Димитров (КТМ), а трети Кристиян Петков (КТМ).

В най-многолюдния клас МХ по традиция имаше най-много желаещи да участват.

Поради тази причина организаторите бяха решили да направят две групи от състезатели. Първите 20 от квалификацията караха в МХ – група „А”, а останалите в група „В” . Николай Йовчев (Honda) спечели крайната победа при по–бързите и в двата манша. Втори на подиума се качи Юлиан Райчев (Kawasaki), а трети – Владимир Попов (КТМ). Група „В” първите трима бяха Марио Тотошев, Петър Илиев и Николай Ангелов.

Накрая, както си е обичая през годините, кметът на общината Крум Маринов зарадва всички призьори, както и длъжностните лица с бутилки от прословутото бобошевско червено вино . Една традиция, която продължи за 64-и пореден път в Бобошево !