август 11, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Мотолексикон с Иван Костадинов състезател в клас F1000

Гост в рубликата “Мотолексикон с Motosport.bg” e Иван Костадинов пистов състезател в клас F100. Ето как отговори на нашите въпроси:

  1. Какъв беше сезон 2021 през твоя поглед и ако трябва да го опишеш с една дума каква ще е тя?

Сезон 2021 беше първият състезателен сезон в моята кариера и отбелязах огромен прогрес. В хода на сезона не спрях да се развивам, експериментирам и да се уча в движение и резултатите не закъсняха.

Започнах от задни позиции в началото и стигнах до първо и трето място в края на сезона, няколко точки ме разделиха от топ 3 на генералното класиране, но все пак ми е първа година и опонентите ми са с дългогодишен опит.

С една дума бих описал сезон 2021 УНИКАЛЕН.


  1. Най-голямата радост и най-голямото разочарование през тази година?

Най-голямо разочарование за мен бе когато осъзнах, че за този спорт трябват сериозни средства, особено когато гониш резултати. Ситуацията с мотоспорта и спонсорите у нас не е много благоприятна, но това ме мотива силно да се боря и да променя това. От отбора имаме подкрепата на няколко големи спонсора, на които искам да благодаря, защото без тях всичко това нямаше да е възможно, а именно: Linson Moto и Bardahl. Те са страхотни, продуктите им са страхотни и с радост и чиста съвест ги рекламирам.

Най-голямата ми радост може би беше убедителната победа, която записах и то в най-тежкото и трудно за всички състезание през годината, но генерално това че с моите съотборници, също дебютанти, вървим заедно в прогреса и си помагаме и се надъхваме един друг.  Цялата атмосфера в отбора ни е много приятна, което е най-хубавото нещо, което един състезател може да си пожелае.


  1. Какво те мотивира да се занимаваш с този спорт?

Пистовите мотори са ми страст откакто бях на 14-15 години. Всички ме подкрепиха, когато реших да започна да се занимавам сериозно със спорта и твърдят че имам потенциал, като дабавим и резултатите, които постигнах за тази първа година, а съм едва на 22 и мисля, че имам още много да развия и да натисна в карането си на пистата.

Нещото, което най-много ме дърпа напред и ме подтиква да се развивам са бързите, доказали се с годините пилоти в нашия клас. За мен е истинско удоволствие да карам рамо до рамо с тях, благодарение на тях, аз намирам мотивация да продължа да се развивам.

  1. Как би се описал на тези, които не те познават?

При мен няма непознати, просто приятели, които още не съм срещнал. Супер открит човек, амбициозен и също така упорит до мозъка на костите си.


  1. Кои са основните качества, които трябва да има състезател, за да се занимава с мотоциклетизъм на високо ниво?

Според мен основните качества, които един състезател трябва да притежава са три.

На първо място слагам амбицията. Това е основното качество, с което човек ще се отличи от останалата част на стартовата решетка. Колкото повече амбицирани състезатели, толкова по интересен и приятен за гледане от публиката шампионат.

На второ място за мен е уравновесеността. Без здрав разум и правилна преценка много неща могат да се объркат. Караме мощни мотори, трябва да се подхожда с уважение към тях.

На трето място, но не и последно по важност, физическата подготовка. Тя може да рефлектира върху резултатите както позитивно, така и негативно. Да си натрениран, издръжлив и да си усвоил умението да съхраняваш енергия е от изключителна важност, тъй като това това може да те извади едни гърди напред в заключителната фаза на състезанието.


  1. Освен на себе си, на кого още дължиш резултатите, които записа?

Най-голяма заслуга имат моите близки и целият екип на Hela Moto Sport. Моите родители и приятелката ми повярваха в мен от самото начало и не спряха да вярват до края. Имаше доста трудни моменти, както психически, така и финансови, но те винаги бяха насреща.

Пътят до резултатите се крие в правилното менажиране, като нашият отбор е един от най-младите, но мисля че се справя най-добре с мениджмънта и развитието. Спестяват много време и ресурси с насоките кое е важно, ефективно и по-приоритетно.

А за доверието, което Християн Калайджиев гласува на едно момче, без никакъв опит, мога само да му сваля шапка.

  1. Какви ще са целите през 2022 година?

Целите ми са към шампанското и подиуми. Тази година искам да участвам в 3 шампионата: Републикански шампионат, BMU Европейски шампионат и MotoRC Румънски частен шампионат. Според анализите ми имам реални шансове за добро класиране и в 3те шампионата, единствено финансовият пъзел не е съвсем сглобен.

Официалната Facebook страница на Иван Костадинов може да разгледате тук