декември 3, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Мотолексикон с Максимилан Мадалиев състезател в клас МХ2

Гост в рубликата “Мотолексикон с Motosport.bg” e Максимилан Мадалиев състезател по мотокрос в клас МХ2. Ето как отговори на нашите въпроси:

  1. Какъв беше сезон 2021 през твоя поглед и ако трябва да го опишеш с една дума каква ще е тя?

Сезона 2021 започна с доста трудности за мен. Стария мотор, който карах в началото на сезона имаше проблеми и повечето механици не можеха да се справят с тях. За жалост нямаше състезание с този мотор, на което да не е правил проблем. Но независимо от това успявах да държа темпо и да си отвоювам позициите. Като цяло сезон 2021 мина интересно, забавно, на моменти и напрягащо!

  1. Най-голямата радост и най-голямото разочарование през тази година?

Радва ме това, че имам много добри родители и роднини, които забелязаха, че много ми харесва и че горя с този спорт и ми подсигуриха нов мотор. Вече с новия мотор съм много по-сигурен и уверен в себе си. Също така много ме радва подкрепата на мои близки хора, които не оставям без внимание,  на които съм много благодарен.

Имаше моменти, когато съм се разочаровал от себе си. Имах малко не значителни падания по-време на сезона, но най-не приятното е когато бях паднал на последния кръг в Севлиево и не можех да продължа. Но слава Богу всичко се размина с леки натъртвания.

  1. Какво те мотивира да се занимаваш с този спорт?

Още от ранното детство баща ми ме е возил на мотора си, което така силно ме превърза към мотоспорта, към миризмата на бензина и на звука от двигател. Мотоспорта стана част от живота ми, която ми доставя удоволствие, адреналин, чувство за свобода и вкус към живота!

  1. Как би се описал на тези, които не те познават?

Спокоен, оптимист, обичам когато всички са щастливи. Не харесвам бездействие! Не си отстъпвам мнението и жизнената позиция.

  1. Кои са основните качества, които трябва да има състезател, за да се занимава с мотоцикбетизъм на високо ниво?

Състезателя трябва да бъде спокоен и концентриран, както в живота така и на трасето. За да може да отреагира в трудна и напрегната ситуация. Когато е на мотор, трябва да бъде концентриран върху карането и върху поведението на състезатели, които го заобикалят. Стила на карането на всеки един състезател е индивидуално. За това състезател трябва да преобладава с хубава психическа реакция за да може да взима бързи решения независими от ситуацията на трасето. Физическа издръжливост не е мало важна. За постигане на нов добър резултат, трябва да се правят физически упражнения за повдигане на мускулна издръжливост. Много често мускулната издръжливост е решаващ фактор в преминаването в предни позиции. Едно от най-важното е да обича това, с което се занивама и да не се отказва като срещне трудност. Трябва да получава удоволствие и радост от това което прави. Да вярва в възможностите си и да бъде заобиколен от правилни и опитни хора.

  1. Освен на себе си, на кого още дължиш резултатите, които записа?

Дължа резултатите не само на себе си, но и на родителите ми. Те полагат огромно усилие аз да се занимавам с този спорт и се надяват да постигна големи резултати в големия спорт. А аз ще им оправдая надеждата.

  1. Какви ще са целите през 2022 година?

Да стартирам сезона спокойно и безаварийно. Ще усилим тренировките, няма да гледам назад и ще вървя напред. С подкрепата на любими и близки хора, знам че ще стигна далеч.