декември 2, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Мотолексикон с Михаил Стефанов състезател на драг

Гост в рубликата “Мотолексикон с Motosport.bg” e Михаил Стефанов състезател на драг в Български драг рейсинг шампионат в класове “Moto Index 9” и “Moto Open”. Ето как отговори на нашите въпроси:

  1. Какъв беше сезон 2021 през твоя поглед и ако трябва да го опишеш с една дума каква ще е тя?

Сезон 2021 беше един от най-успешните за мен до тук. Имаше доста предизвикателства, заради ситуацията с КОВИД, промяната неколкократно на датите за провеждането на отделните кръгове от шампионата, но това не сломи духа ми и успях да постигна най-добрите си резултати от както се занимавам с драг рейсинг.
Думата, която бих използвал, за да го опиша е – Вълнуващ!

  1. Найголямата радост и найголямото разочарование през тази година?

Най-голямата ми радост беше, когато на първо, второ и трето място се класирахме с моите приятели и съотборници от семейството на ХЕЛА МОТО. Беше страхотно предизвикателство да се боря срещу хора, които са ми , като семейство, но при нас винаги има пълен феърплей и всеки се радва за другия и факта, че и трите позиции бяха заети от нас беше уникален.

Като най-голямо разочарование бих определил втория кръг от драг шампионата, когато имах ужасно много технически затруднения с машината си и почти не катастрофирах, поради отказ на спирачките ми след ускорение до 250км в час. В крайна сметка благодарение на механиците от отбора ни, мотора ми беше готов за състезанието навреме и аз успях да завърша успешно на 2 място.

  1. Какво те мотивира да се занимаваш с този спорт?

Винаги съм се занимавал със спорт през живота си, като започнем от акробатика,лека атлетика, колоездене и стигнем до парапланеризъм, ветрохотство и въобще всичко от което мога да си докарам адреналин. Но в сърцето ми на първо място е бил мотоциклетизма и мисля, че това ще е и нещото, което ще практикувам и ще уча децата си, докато съм жив.

  1. Как би се описал на тези, които не те познават?

Бих се описал, като упорит авантюрист. Винаги си поставям цели от всякакъв характер, дори в ежедневието ми. Цели за деня, цели за месеца, цели за годината , та дори и цели за години напред и не спирам да опитвам докато не ги постигна. Мразя бездействието и мудните и мързеливи хора.

  1. Кои са основните качества, които трябва да има състезател, за да се занимава с мотоциклетизъм на високо ниво?

Основните качества според мен са най-вече талант, отдаденост, ЦЕЛеустременост, късмет и разбира се физическа подготовка.

  1. Освен на себе си, на кого още дължиш резултатите, които записа?

Резултатите си дължа най вече на екипа на HELA MOTO SPORT, всички, които стоят зад този клуб. Мотора ми се кара при екстремно натоварване с над 250 конски сили на задната гума и ако не са механиците и инженерите от екипа ни, които сглобиха този мотор, на Християн Калайджиев, който го настрой безупречно да ми служи вярно и да не се чупи, аз никога нямаше да постигна тези резултати.
На нашите спонсори, които ни подкрепят – Linson Moto, Bardahl, Unibat, благодаря ви, че вярвате в нас и ни помагате в пътя към усъвършенстване. И разбира се не на последно място на моята съпруга, която е неотлъчно до мен във всяко едно начинание и ме подкрепя !

  1. Какви ще са целите през 2022 година?

Целите ми ще са разбира се ПЪРВОТО МЯСТО и годишна шампионската титла в най-трудния клас в нашата дисциплина – Оупън . През 2022 с подкрепата на отбора ни Hela Moto Sport и всички наши спонсори плануваме да участваме и в шампионата по драг в Румъния и Гърция.