Мотополигон “Горна Росица” приема надпреварата за отборната титла по мотокрос и финалния кръг на НШ

Криси ИвановаТази седмица Община Севлиево и мотополигон „Горна Росица“ ще бъдат домакини на финалния кръг от Републиканския шампионат по мотокрос “Grand Prix Севлиево 2021” , който съвпада и с провеждането на 26-то издание на Отборната купа на България по мотокрос. В двата състезателни дни ще бъдат определени шампионите на България във всички класове и възрастови групи, като паралелно със своето индивидуално класиране, мотокросистите ще се състезават и за честа на своите клубове, което придава уникален характер на предстоящото състезание.

През изминалите седмици организаторите от Община Севлиево направиха всичко възможно мотополигонът с най-много отличия в света да бъде приведен в отлично състезание, достойно за очакваното състезание, в което се очаква да вземат участие 23 клуба и над 100 състезатели от България и чужбина. Метеорологичните условията в началото на ноември са меко казано нестабилни и в сутрешните часове близко находящата се река Росица обвива мотополигон „Горна Росица“ в гъста мъгла, затова сутрешната програма на “Grand Prix Севлиево 2021” може да претърпи някои промени, но форматът е ясен – събота свободни тренировки, квалификации и по два манша за класовете МХ50, МХ85 и МХ Сеньор, в неделя комбинирани тренировки и по два манша за МХ65, МХ2/МХ1 и МХ, след което ще видим и носителите на трофея за Отборната купа на България при юношите (Джуниър) и мъжете.

Въпреки че сезонът в мотокроса тази година не изобилстваше от състезания, определено 2021 е една от най-интересните и заплетени през последните няколко години. От всички осем категории на дисциплината, преди финалния кръг е ясен само един шампион и това е Григор Царев от “Джи Ар Си моторспорт 2020”, който, след кръга в Благоевград миналата седмица, се окичи със златото за 2021. Във всички останали класове има изявени претенденти за титлата, но дали ще успеят и кой ще се нареди на почетната стълбичка в края на сезона ще стане ясно по време на “Grand Prix Севлиево 2021”.

При най-малката кубатура с най-младите състезатели на клас МХ50, топ 3 за момента се очертават Николай Павлов (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, 187 т.), Кристиян Андреев (Алба Дамасцена МСК, 178 т.) и Георги Илиев (МСК Дизел Юнак, 171 т.). За клас МХ65, сезонът е доминиран от лидера Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, 200 т.), Георги Гинов (Мото Спорт Варна, 176 т.) е на втората позиция, а трети е Александър Цветков (МСК Ябланица МХ, 146 т.).

В групата на клас МХ85 Венцислав Тошев (Мото Спорт Варна) е начело със 186 т., следван от Данаил Стефанов (МСК Ябланица МХ, 166 т.), а третата позиция в момента е за Цветан Бузин (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, 128 т.).

В големите класове битката ще бъде не по-малко оспорвана, като в клас МХ2 предстои интересно състезание, особено на фона на участието на Хакан Халми (НСА Моторспорт), който е назад с точките поради пропуснат кръг, но определено е в отлична форма и оказва сериозен натиск върху топ три състезателите в момента, които са Николай Малинов (АИТ Рейсинг Тийм, 189 т.), Димитър Грозданов (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, 157 т.) и Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг тийм, 150 т.).

При най-високия клас и кубатура – МХ1 Майкъл Иванов (АИТ Рейсинг Тийм) е с пълен актив от 200 точки, но трябва да затвърди постигнатото през сезона и в “Grand Prix Севлиево 2021”, за да се награди с поредната шампионска титла и да зарадва своите фенове. Георги Георгиев (Киппен МХ Рейсинг Тийм, 170 т.) и Жулиан Георгиев (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, 162 т.) се разделят само от осем точки в класирането, така че и за двамата ще бъде напрегнато състезание в традиционната конкурента среда.

Както вече стана ясно, единственият спокоен състезател за Севлиево е шампионът в клас МХ – Григор Царев, но след него положението е традиционно заплетено с 4 състезатели готови да се борят за отличията. На втората позиция в момента се намира Исмет Бекиров (Алба Дамасцена МСК, 137 т.), Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, 114 т.) е трети, но ще пропусне “Grand Prix Севлиево 2021” заради контузия, след него в таблицата са се разположили с по 110 т. Джанмарко Сантучи (АИТ Рейсинг Тийм) и Николай Колев (М6 Ямаха Рейсинг Тийм).

При сеньорите от клас MXS, положението е твърде интересно след феноменалното включване в шампионата на Кадир Масар (АИТ Рейсинг Тийм, 150 т.), който до момента има шест победи в шест старта и изостава само с две точки на Васил Стоянов (Киппен МХ Рейсинг Тийм, 152 т.), който имаше една седмица да се възстанови след едно падане в Благоевград, трети в класа е Янко Зоков (АИТ Рейсинг Тийм, 129 т.).

Супер Сеньорите от групата МХS55 подобно на колегите си от клас МХS, са сътворили мотокрос математическа загадка с лидер Живко Бонев (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, 165 т.), Кристиан Цанков (МСК Севлиево 2004, 164 т.), Мирослав Христов (Троян Моторспорт 01, 159 т.) и Емил Балджийски (МСК Дизел Юнак 155 т.).

Наред с индивидуалните шампиони за годината, по време на Grand Prix Севлиево 2021 ще бъдат излъчени и клубните победители в категориите Джуниър (МХ50, МХ65, МХ85, МХ2- младежи) и Мъже (МХ1, МХ2, МХ и МХ Сеньор).

Като основни претенденти за титлите и двете групи се явяват отборите на клубовете “М6 Ямаха Рейсинг Тийм”, “АИТ Рейсинг Тийм”, “Еърмакс Рейсинг Тийм”, “Мото Спорт Варна” и “Киппен МХ Рейсинг Тийм”, но форматът на Отборната Купа позволява и някои изненади, така че кои ще бъдат носителите на отборните отличия – ще разберем в неделя на мотополигон „Горна Росица“, град Севлиево.

Next Post

22 екипажа на финала на рали-спринт шампионата в Пампорово

Тази неделя е финалът и на рали-спринт шампионата на България в курорта Пампорово. Заявени са 22 екипажа, сред които са  почти всички фаворити и претенденти за титли в общото класиране […]