юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Мотоциклетистите пожелаха да могат да карат в бус лентите

Група от мотоциклетни клубове искат да им бъде позволене да карат моторите си и в бус лентите на големите булеварди. Това стана ясно от изявление на автомобилния състезател Румен Дунев – председател на сдружение „Автотехнически експерти по пътна безопасност“. Според него това ще допринесе за безопасността на самите мотоциклетисти.

„Предложението е на група от мотоклубове.Това не е една наша прищявка и приумица, а наша загриженост за всички нови и неопитни мотоциклетисти, които се притесняват да карат между колите. И е наша грижа за опазване живота на мотористите на пътя. В по-голямата си част моторите се опитват да минат между колите, колите се опитват да ги заобикалят, младите водачи трудно се справят. Нашето предложение е да се направи един експеримент и в рамките на този мотосезон да се даде възможност на мотористите да използват тези ленти“, заяви Дунев пред БГНЕС.

Той призова отговорните институции да се вслушат в искането: 

„Хората, от които това зависи, трябва да ни дадат шанс да пробваме и след това да дават оценките. А не да тръгват скептично. Моят апел, от името на цялото мото-общество, е да ни дадат шанс да пробваме, да може да живеем. И в края на пробния период нека заедно отчетем резултатите. Не е задължителна законодателна промяна, а по-скоро воля от страна на общината“.

Според Дунев вече е наложително бус лентите да могат да се използват и от мотористите, тъй като няма центрове за повишаване на квалификацията, в контролирана среда, където всеки един може да се отпусне. Освен това голяма част от новите мотоциклетисти не преминават пълен курс на обучение, защото в тях липсват елементи, като движение по тъмно, при мокро, в мъгла. 

„Считаме че по този начин ще запазим техния живот, ще могат да се чувстват по-спокойни и уверени на две колела“, убеден е той.

Дунев твърди, че карането на мотоциклети в бус лентите няма да доведе до конфликт между тях и колите на градския транспорт, защото:

„Мотоциклетите не са толкова широкогабаритни и спокойно биха се разминали с един автобус или тролейбус. В България бус лентата не е точно формулирана и тя не е изпълнена в частта си така, както трябва да бъде – никъде в Закона за движение по пътищата не фигурира жълта маркировка. В практики, които има по света, тази лента се води споделена, в която имат право да се движат автобуси, тролейбуси и мотоциклети“.

Тези практики съществуват в Атина, Женева, Варшава, Лондон, Барселона, Англия и др., според Дунев. Пък и мотоциклети не се карат целогодишно, а в период от април до края на есента.

Дунев обаче е твърдо против таксиметровите коли да могат да карат в бус лентите, защото вече са имали една такава възможност – чрез колегите си от маршрутните таксита, да се докажат и са проиграли шанса си.