февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Мотоциклетите спасяват животи: Two Wheels for Life и MotoGP през 2022 г

Two Wheels for Life е официалната благотворителна организация на MotoGP™ и това е партньорство, което не спира да дава. През 2022 г. бяха събрани близо 350 000 евро само от дейности и инициативи, подкрепени от шампионата на най-бързите мотоциклетни състезания в света. Те показват щедростта на всички фенове на MotoGP, които успяха да допринесат зя събирането на споменатите средства.

Two Wheels for Life набира средства в подкрепа на местните ръководени и управлявани програми на партньорската организация Riders for Health в Лесото, Малави, Гамбия и Нигерия. Така се помага здравеопазването и здравните специалисти да достигнат до селските общности. От ексклузивни MotoGP събития в падока до онлайн търгове на подписани сувенири, уникални пакети и други, както и цял набор от различни инициативи се събират, за да подкрепят тези програми и да направят разликата.

След двугодишна пауза, наложена от пандемията, Денят на шампионите се завърна през 2022 г., за да заеме мястото си на годишно водещо събитие преди Гран при на Великобритания, набирайки над 206 000 паунда. Имаше и теглене на онлайн награди за спечелване на ВИП уикенд за двама на Гран при по избор на победителя, събития в падока, даващи възможност на феновете да видят какво става зад кулисите на шампионата. Имаше и множество специални допълнения към уикенда на Гран при като пакети с екипите на отборите на MotoGP, пропуски за стартовата решетка и други. Като цяло, това са близо 350 000 евро, събрани през сезона!

Ето какво е направено и какво ще продължи да получава подкрепа, докато MotoGP се подготвя за 2023 г.:

20 мотоциклета в Гамбия

20 мотоциклета вече са в действие в Гамбия. Това позволява на местната програма да достигне до повече от 20 000 души. От доставката на мрежи за легла до транспортирането на ваксини и проби, тези мотоциклети се управляват от здравни работници и им позволяват да достигнат до места, които иначе биха били много по-трудни за достъп.

 Оборудване за мотористите

100 мотоциклетни каски, както и работно облекло за механици, бяха доставени на програми в Гамбия. Здравните работници и куриерите за транспортиране на проби, които карат при изключително ниски температури в Лесото, получиха 60 комплекта термично облекло.

Защитно облекло за 65 ездачи също беше доставено по различни програми – включително каски, ботуши, ръкавици, якета и панталони, плюс протектори за гърба. Така се гарантира, че всички здравни работници и куриери за проби са възможно най-обезопасени. 120 специално проектирани раници и 60 горни кутии, одобрени от ООН, също бяха пуснати. Те са използвани от мотоциклетните куриери за транспортиране на проби за диагностика на болести в лабораториите.

Бяха внедрени устройства за проследяване на превозни средства, за да се следи използването им. Така се гарантира, че водачите и пациентите са в безопасност в отдалечени райони, заедно с по-нататъшното цифрово развитие за подпомагане на управлението на магазините и ефективното планиране на пътуването за здравни грижи.

Обучение… и още нещо!

Средствата се инвестират и в курсове за обучение във всяка програма за държава, подкрепяна от Two Wheels for Life. Това включва практическо обучение за ездачи и водачи по безопасност на пътя, дигитално обучение за правилно боравене с медицински данни и данни за превозните средства и механично обучение за техници на автопарка.

През 2022 г. средствата отидоха и за срещата на върха на африканския управленски съвет на Riders for Health. Директорите в отделните държави на Two Wheels for Life и Riders for Health от Лесото, Малави, Гамбия и Нигерия се срещнаха през ноември. Те обсъдиха своите приоритети занапред и как Two Wheels for Life може най-ефективно да ги подкрепи при преминаването към 2023 г.

Новото за 2022 г.: Фондът за състрадание

След като куриер, партньор на програмата за съжаление почина тази година, оставяйки две деца, беше създаден нов състрадателен фонд за такива случаи. Тези изключително уязвими хора, са засегнати от управляваните от Riders for Health програми. Една от първите му инвестиции е предлагането на подкрепа за тези две деца.

Състрадателният фонд ще бъде по преценка на попечителите и програмните лидери във всяка отделна страна, като се гарантира, че ще има всяка разлика, която може да бъде направена.