юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Мото-Пфое подкрепя Планинската спасителна служба с два автомобила Ford – Transit и Ranger

7897979

Планинската спасителна служба в Банско, само часове след провеждането на успешна спасителна акция на пострадал белгиец при връх Полежан в Пирин, а малко след това и за едно дете,  получи два автомобила от Мото-Пфое. Единият бе очакван, другият – не.

Вече повече от 32  години Мото-Пфое е добър корпоративен гражданин и от основаването си се стреми да бъде в полза на обществото и да подкрепя каузи с обществена значимост. Днес, 8 август във филиал „Люлин“ компанията предаде двата автомобила. От името на Мото-Пфое ключовете връчи Александър Костадинов – Директор Маркетинг и продажби, на Манол Пейков и Атанас Уков от Планинска спасителна служба.

Как се стигна до тази церемония. По-рано тази година Планинската спасителна служба в Банско се свърза с Мото-Пфое с молба за съдействие. Трябваше да намерят подходящ лекотоварен автомобил и то от най-търсените  – Ford Transit, за техните нужди. Освен здравината и високата проходимост, които Ford Transit 4х4 притежава, от Мото-Пфое успяха да направят всички допълнителни модификации и обозначения. Така автомобилът вече е пригоден за кучета спасители и да може да бъде в полза на пострадали в планината. В каросерията има клетки за четири кучета, а в кабината за шестима души.

Спасителната служба в момента не притежава подходящ автомобил, пригоден за спасителни акции и за кучетата на службата. Спасителните акции, в които се включват кучета изискват превозването им до мястото на произшествието. От изключителна важност за прецизността в действията на спасителните кучета са  влиянието на условията, при които се извършва транспортирането им. Именно поради тази причина в товарната част на буса беше монтирана система за  чист въздух, подходящо осветление, както и прозорци на задните врати. Освен трансформирането на товарната част, бе добавен багажник на покрива и стълба на задната врата. Мото-Пфое предостави супер специална цена на Планинската спасителна служба и направи за своя сметка всички допълнителни трансформации и обозначения на автомобила.

Проектът нямаше да е възможен без Фондация Манол Пейков и приятели. Благодарение на неговата всеотдайна и неуморна работа, средствата за закупуването на автомобила бяха събрани с дарителска кампания в рамките на само три дни.

Това бе очаквано. Двамата спасители и водачи на кучета, позираха пред обновения Ford Transit 4х4, а после започна церемонията. Хората от Планинската спасителна служба изведнъж онемяха. Те разбраха по време на речите  за някаква изненада. Тя се оказа наистина невероятна – бял брандиран Ford Ranger. Този пикап бе предоставен от Мото-Пфое на Спасителната служба, поне за една година. Автомобилът, вече брандиран и подготвен, наистина беше изненада за ПСС.

„От името на планинска спасителна служба и Групата за спасяване с кучета бих искал да изкажа своите безкрайни благодарности към всички, които направиха възможно реализирането на тази наша мечта“ – сподели Атанас Уков.

Наистина новите автомобили са мечта за планинските спасители. Денонощно те са готови да се притекат на помощ на пострадали хора в планинато. Понякога тези акции траят часове напред, при изключително трудни условия, а транспорта и бързото стигане до планината са от съществено занчение. И тъй като най-новият автомобил на службата е от 2013 г., а най-старите са на 45 години, двете нови возила за спасителите идват тъкмо навреме.

Ford Ranger продължава да бъде най-продаваният пикап в Европа. Той е с повишена товароносимост, водеща в своя клас теглителна сила, впечатляваща проходимост, и изключителна безопасност. Така на спасителите беше предоставен незаменим помощник, а Ford Ranger ще ги отведе и до най-трудно достъпните места.

Снимки Тони Тончев