Най-старото рали “Стари столици” стартира този уикенд

Криси Иванова

Двадесет и седем екипажа са подали заявка за участие в 51-то издание на рали “Стари столици”, последен кръг от националния рали шампионат, което ще се състои на 9 и 10 октомври на териториите на общините Шумен, Велики Преслав и Върбица. Това съобщи на пресконференция дългогодишният директор на състезанието Савко Панайотов, но която присъстваха представители на организационния му комитет и местният състезател Росен Бозов, който ще участва в надпреварата.

Заявки за участие в най-старото рали в България, където ще се определи победителят в шампионата, са подали най-добрите български автомобилни състезатели. Сред тях са пилотът Мирослав Ангелов и неговият навигатор Георги Гаджев, с автомобил “Шкода Фабия рали 2”, които спечелиха юбилейното 50-то издание на ралито през миналата година и триумфираха в рали “Сърбия”, състояло се от 24 до 26 септември. Другите двама претенденти за титлата са Георги Василев и навигаторът му Стефан Добрев с “Мицубиши Лансер Ево 9”, както и тандемът Антон Титов и Динко Георгиев с “Шкода Фабия R5”. Те ще се борят за първото място в класирането на “Стари столици” в сериозната конкуренция на шуменеца Мартин Сурилов, който ще участва в състезанието с автомобил “Мицубиши Лансер Ево 9” и традиционно е сред претендентите за призовите места в ралито. В него ще участват и местните състезатели Росен Бозов, с чисто нов автомобил “Пежо”, както и Сашо Стайков.

Тази година целият щаб на ралито, сервизният парк, откриването и церемониалният старт на надпреварата, както и награждаването на победителите, ще са позиционирани в района на залата “Арена Шумен” в областния град. От предвидените пет скоростни етапа на 9 октомври и още толкова на следващия ден, заради въведените противоепедимични мерки, отпада последният пети етап от първия ден на състезанието – на шуменския площад “България”. “Въпреки това на ралито ще има около 280 километра пробег и повече от 100 километра скоростни етапи”, отбеляза Панайотов.

Официалното откриване на рали “Стари столици” ще е на 9 октомври, от 13.00 часа, пред залата “Арена Шумен”, но заради противоепедимичните мерки ще има само представяне на екипажите и церемониален старт, без традиционния ритуал по откриването на състезанието. Награждаването на победителите ще е на същото място, на следващия ден, от 14.50 часа.Next Post

MotoGP: В Америка двигателят V4 пак победи редовия

Гран при на Америките, която мина този уикенд, бе спечелено от Марк Маркес (Repsol Honda) с машина Honda RC213V, версия 2021 г. На пистата в Остин, Тексас от осем състезания, […]