февруари 25, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

НАЙ-ЧЕСТО КУПУВАНИТЕ МОТО АКСЕСОАРИ

Топ 5 на най-често купуваните аксесоари за мотори 

Мото багаж

Ако няма да карате мотора си само на мото пистата или извън пътя, един от най-важните (и полезни) аксесоари за покупката, на който трябва да помислите е мото багажа.

За да направите правилния избор трябва преди всичко да се съобразите със стила си на езда.

Казваме това, тъй като видовете багаж за мотори са няколко: 

 • мото раници
 • меки чанти
 • твърди куфари
 • дисаги

Мото раниците са много подходящи за ежедневна употреба. Поставят се на гърба на моториста, водонепропускливи са и са доста удобни и практични, тъй като оставят ръцете напълно свободни.

В раниците можете да съхранявате всичките си лични вещи: 

 • телефон
 • ключове
 • портфейл
 • дъждобран
 • в зависимост от модела – дори и допълнителна каска

Меките чанти или т. нар. сакове се предлагат в много голямо разнообразие от размери, което ги прави подходящи както за ежедневно използване, така при пътуване на дълги разстояния.

Изработват се от качествени, водонепропускливи материали като найлон или полиестер и в тях можете да съхранявате, всичко, от което се нуждаете, за да осигурите комфорта си по време на езда.

Твърдите куфари обикновено се закрепват в задната част на мотоциклета и са изключително полезни мото аксесоари, ако често предприемате дълга езда.

Куфарите се изработват от леки и много устойчиви материали като алуминий, имат голям капацитет за съхранение и почти всички модели се заключват.

Кожени дисаги – Този тип мото багаж е много подходящ, ако карате круизър и обичате дългите пътешествия по пътищата на страната.

Дисагите се поставят от двете страни на мотора и в тях можете да съхранявате всичко, което ви е нужно по време на пътешествието ви. Те са удобни, леки, много ефектни и предоставят бърз достъп от вещите ви.

В търговската мрежа, включително и в нашия онлайн магазин ще откриете изключително голямо разнообразие както от размери, видове и модели мото багаж от популярни марки като марки като Alpinestar, Dainese, O’Neal, Shad, LAMPA, A – PRO и други.

Най-често купуваните мото аксесоари

Заключващи устройства

Втори в класацията ни за най-често купувани аксесоари се нареждат заключващите устройства, тъй като те гарантират, че ако оставите някъде мотора си, за да отморите или да се разходите ще го откриете на същото място, на което сте го оставили.

Основните видове заключващи устройства за мото са два: 

 • заключващи вериги/кабели
 • дискови устройства

Заключващите вериги или кабели са изключително здрави и надеждни. Устойчиви са на удари, срязване и други опити за премахване и съответно за кражба на мотора. Поставят се бързо и лесно и също толкова бързо се махат и можете да продължите ездата си.

Дисковите устройства срещу кражба са заключващи системи, които се поставят на спирачния диск на мотоциклета. Те са по-малки от веригите и кабелите и гарантират висока степен на сигурност.

Този тип мото аксесоари се предлагат от много производители, но нашият опит показва, че голяма част от потребителите се спират на заключващи устройства от водещи марки като: LAMPA, SHAD и Oxford.

Най-често купуваните мото аксесоари

Мото лепенки и ленти

Стикерите (лепенките) и лентите са аксесоари за мотори, които изпълняват не само декоративна, но и защитна и отразяваща функция. Поради тази причина намират място сред най-често купуваните (и търсени) мото аксесоари.

Предлагат се в голямо разнообразие от форми и цветове, изработват се от материали като винил, въглеродни влакна, титан и могат да се залепят почти по всички части на мотора (включително и като светлоотразителни ленти на мото гумите).

Най-често мотористите ги използват, за да придадат индивидуален вид на мотора, но не са малко и тези, които ги купуват, за да предпазят резервоара от надраскване или за да прикрият някой леки, декоративни дефекти по двуколесното си возило като ожулвания, одрасквания и други.

На пазара можете да откриете широка гама от цветове и форми на стикери и ленти, който да ви допаднат, а що се отнася до марките, някой от най-популярните и предпочитани марки стикери са Onedesing, Lampa и други.

Най-често купуваните мото аксесоари

Стойки за телефони

В днешното динамично време, в което връзката със света около нас са смартфоните, напълно логично е когато тръгнете на път, яхнали мотора си да искате да ползвате мобилното си устройство било, за да пуснете GPS – а, било да говорите безопасно с приятелите си или да слушате музика.

За да го направите обаче (и то по възможно най-безопасния начин) ви е нужна подходяща стойка за телефон и bluetooth връзка.

Стойките за телефони представляват най-общо казано тип държачи, които се монтират върху кормилото на мотора. Изработват се от висококачествени материали, цените им са повече от приемливи и на пазара можете да откриете както универсални стойки за телефон, така и широка гама от стойки с малко по-нестандартен дизайн.

Този тип аксесоари се търсят от почти всички мотористи, тъй като са много практични и удобни, закрепват се стабилно за кормилото, предлагат се в широка гама от модели и размери и са подходящи за всички мобилни устройства.

Плюс е, че почти всички модели стойки се предлагат с удароустойчиви и водоустойчиви калъфи и с всички необходими за правилното и стабилно монтиране крепежни елементи.

Казано с други думи, можете напълно спокойно, докато карате да работите със сензорния екран на телефона си, да следите GPS – a, да отговаряте на обаждания или да слушате музика.

Ако решите да се оборудвате мотора си със стойка за телефон, марките, които голяма част от мотористите препоръчват са Barracuda, Shad, Lampa, Intefone и други.

Покривала

Този тип мото аксесоари са от съществена важност за предпазването на мотора от прах, дъжд и UV лъчи, което логично ги нарежда сред Топ 5 на най-търсените аксесоари за мотори.

Видовете покривала, които се предлагат на пазара са основно два: за вътрешно или външно ползване.

Вътрешното покривало е предназначено за мотори, които зимуват в гараж и предпазва машините основно от праха, докато външното е предназначено за мотори, които често се оставят отвън.

Марките покривала, на които най-често се спират голяма част от ездачите са Barracuda, Pro – Biker, Lampa и други.

Източник: linsonmoto.bg