февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Насер Ал-Атия за 5-ти път е шампион на рали “Дакар”

За пети път в своята кариера катарецът Насер Ал-Атия спечели приключението наречено рали „Дакар“, след като триумфира в 45-то издание на надпреварата, което завърши днес в Саудитска Арабия. За 52-годишният пилот на Тойота това е втори пореден успех в маратонското рали, тъй като той триумфира в него и преди 12 месеца, отново в Саудитска Арабия.

Освен двата си успеха в Близкия изток Ал-Атия има и три победи в „Дакар“, когато ралито се провеждаше в Южна Америка. Той триумфира през 2011 в Аржентина и Чили, през 2015 в Аржентина, Чили и Боливия и през 2019 в Перу.

Катарецът стигна до своя пети успех на „Дакар“ сравнително лесно, тъй като още преди края на първата седмица той отвори аванс от повече от час спрямо своите съперници, които имаха множество проблеми в началните етапи. Това позволи на Ал-Атия да кара малко по-консерватино след почивна ден и в крайното подреждане той спечели с аванс от 1:18:49 часа спрямо Себастиен Льоб.

Деветкратният световен рали шампион направи много силна втора седмица на ралита, в която спечели шест от седемте проведени етапа, за да се придвижи с три места напред и да се качи за четвърти път на подиума на „Дакар“. Френската рали-легенда завърши втори през миналата година, а освен това има и два подиума в Южна Америка – в Перу през 2019 (трети) и в Парагвай, Аржентина и Боливия през 2017 (втори).

Топ три в края на 45-то рали „Дакар“ допълни бразилецът Лукас Мораеш, който завърши на 1:36:31 часа от победителя Ал-Атия. За него това бе първо участие в кариерата в „Дакар“, в което той не успя да запише етапна победа, но се опази от грешките и стигна до подиума.

В днешния последен етап с дължина от 417 (136 състезателни) километра най-бърз бе французинът Гюрлен Шишери, който финишира за 1:09:24 часа. Втори на 1:36 минути остана шведът Матиас Екстрьом от Ауди, а топ три допълни аржентинецът Себастиан Халперн, който изостана с 1:53 от Шишери. В крайното класиране Халпер финишира седми (+4:42:38 часа), Шишери завърши осми (+5:22:10 часа), а Екстрьом се нареди десети (+6:51:00 часа).