юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Никола Цолов: На Силвърстоун трябва да си бърз от първата обиколка

7897979

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов стартира утре в състезателния уикенд на „Силвърстоун”, 7-и кръг от сезона в шампионата.

В Австрия дебютантът на ART Grand Prix записа първото си състезание с едноместен болид на мокро, но в неделя трябваше да се бори с колата си, за да стигне до финала.

„В Австрия беше един от най-трудните ми уикенди досега – заяви Никола. – Направихме сравнително добра тренировка, но трябваше да се откажа от последната си бърза обиколка. В квалификацията имах шанс за топ 10, но заради трафика нямах нито една чиста обиколка. Оттам стартирах по-назад и трябваше да си пробивам път в колоната. В събота на дъжда ми трябваше малко време да свикна, тъй като не се виждаше нищо и първите 3 обиколки беше трудно. После вдигнах темпото, направих няколко изпреварвания и като цяло скоростта ми беше добра. В неделя направих добър старт и добра първа обиколка, но след излизането на колата на сигурността на пистата нещата се объркаха, тъй като се появи проблем в задна лява гума, която явно беше пострадала при контакт. В Австрия всички завои без два са десни и в тях поведението на колата беше много странно, така че трябваше да се боря, за да завърша, а не да мисля за класиране.”

Този уикенд сезонът във Формула 3 продължава на британската писта „Силвърстоун” – още едно трасе, на което Никола ще дебютира.

„На симулатора „Силвърстоун” много ми хареса и бях много бърз – допълни Никола. – Нямам очаквания за класиране или резултати, важното е да подобрим начина, по който работим с отбора. На „Силвърстоун” трябва да си бърз още от първата обиколка, за да тръгнеш силно и да подобряваш времената си. Ако изостанеш в началото, после нямаш време да догонваш. Надявам се, че пистата ще ми допадне, бърза е, с хубав ритъм на каране, няма толкова спирания и ускорения от ниска скорост. Надявам се, че ще успеем да настроим добре колата и да нямаме проблеми с деградацията на гумите.”

Програмата на Цолов на „Силвърстоун” започва утре в 10:45 часа българско време със свободната тренировка, а в 16:10 часа е квалификацията. В събота спринтовото състезание е от 11:20 ч., а в неделя основната надпревара стартира в 10:20 часа (отново българско време).

Източник: Gong.bg