февруари 1, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Никола Цолов спечели титлата за 2022 година в испанската Формула 4

Никола Цолов (Кампос Рейсинг) спечели титлата в испанския шампионат по автомобилизъм – Формула 4 кръг преди края на сезона. 15-годишният българин, дебютант в първенството, завърши второто маратонско състезание на пистата Навара на втора позиция и стана недостижим на върха за съотборника си Хю Бартър (Австралия, Кампос Рейсинг).

Цолов потегли трудно и се смъкна до осмо място в последното състезание, но постепенно проби до върха и завърши на 1.876 секунди зад победителя Бартър.

След карирания флаг Цолов е с 81 точки преднина срещу австралийския си съотборник, който спечели и трите състезания в Навара. До края на сезона остават още три старта, в които Бартър не може да настигне българина в класирането.

“В един момент забелязах, че е успял бързо да излезе зад мен на второто място. Тогава разбрах, че битката за титлата завършва днес”, каза Бартър.

За Никола Цолов това бе първи състезателен уикенд без победа в  испанската  Формула 4, но самият българин каза в интервюта преди началото, че ще бъде внимателен и ще пази преднината си. Преди последните три старта той е с 10 победи, четири втори и едно трето място.

Цолов е шампион и в класирането при новобранците във Формула 4 Испания – една от многото крачки към Формула 1.