февруари 29, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Новата ŠKODA FABIA RS Rally2 прави тестове на макадам в Гърция

Откакто ŠKODA FABIA RS Rally2 премина хомологацията, техниците на ŠKODA Motorsport се концентрират върху адаптирането на изцяло новия Rally2 автомобил за нуждите на клиентските отбори от цял ​​свят. Някои от тях трябва да се изправят пред изключително тежки ралита – на макадам или чакъл в техните национални шампионати. Фокусът от последния четиридневен тест със ŠKODA FABIA RS Rally2 в Гърция беше за намиране на възможно най-издръжливи и гъвкави настройки за тези специфични условия.

От 2015 г. ŠKODA Motorsport е продала повече от 470 бройки от ŠKODA FABIA Rally2 и SKODA FABIA Rally2 evo за клиентски екипи по целия свят. По време на сезона те са изправени пред ралита по асфалт – от равен и гладък като на писта до силно натрошен и неравен, върху чакъл от гладък до едри камъни и  прах, върху сняг и на лед.

Целта на ŠKODA Motorsport винаги е да осигури автомобил, който може да се справи с тези различни условия перфектно. С изцяло новата ŠKODA FABIA RS Rally2, която вече е  хомологирана от FIA, фокусът на техниците от Млада Болеслав се измести още повече към нуждите на клиентски екипи по целия свят.

„Нашата задача е да продължим и да имаме винаги най-добрия пакет за нашите клиенти“, подчертава главния инженер Ерик Моми.

В стремежа си да намерят най-добрите решения за настройка за ралита по пътища с груб чакъл, Моми и неговият екип пътуваха до Гърция. Чакълените пътища в страната са известни с това, че са за разбиване на автомобили. Неслучайно рали Акрополис е едно от най-тежките ралита.

„Комбинацията от предизвикателни повърхности и високи температури е изключително взискателен за рали автомобила. В Гърция имате повече нужда от издръжлива и надеждна кола,  отколкото навсякъде другаде“, обяснява Моми.

С други думи, това е идеалната среда за подготовка на ŠKODA FABIA RS Rally2 за всяко макадамово рали, с което отборите на клиентите могат да се сблъскат. Британецът Крис Мийк, победител в пет кръга от световния шампионат и Емил Линдхолм от Финландия – новият шампион в клас WRC2 Junior поеха пилотските задължения за по два дни.

Те изпробваха ŠKODA FABIA RS Rally2 на чакълени трасета в Лутраки и региона на Коринтия. И двете отсечки са подобни на тези от рали Акрополис, гръцкия кръг от WRC на FIA. Не е изненада, че местните представители на клиентския екип и пилоти на ŠKODA Motorsport имаха възможност да разгледат отблизо новата рали кола от Млада Болеслав. Лаврентиос Мелетопулос беше един от тях. „Тестовете, които ŠKODA Motorsport провежда в нашата страна, са много важни и за нас,  гръцките клиенти. Те гарантират, че можем да купим кола, която работи правилно“, казва той. “Това, което видях от новата ŠKODA FABIA RS Rally2, която видях на етапите тук, изглеждаше изключително обещаващо. Всеки автомобил, който е тестван по гръцките пътища, завършва като победител. Убеден съм, че ŠKODA FABIA RS Rally2 също ще бъде от класа.“