април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Нова жертва в рали Дакар – Пиер Шерпен

И тази година рали Дакар не мина без жертва. Пет дни след тежкото си падане, почина френският състезател в клас мотоциклети – Пиер Шерпен.

52-годишщният Шерпен падна на 7-ия етап. Това бе четвъртото участие на Дакар за французина. Той се състезаваше като аматьор, на собствени разноски и за удоволствие, без да гони подиуми и класиране.

Шерпен бе открит в безсъзание на 178-ия километър от седмия етап в неделя. Мотористът претърпя тежка мозъчна операция, след която бе поставен в изкуствена кома. Тази нощ, при транспортирането от Саудитска Арабия до Франция, Шерпен е починал в медицинския самолет.

Организаторите от ASO съобщават:  “За съжаление Пиер Шерпен е починал тази нощ по време на специализирания полет между Джеда и Париж в следствие на травмите, които получи в седмия етап.

Той бе открит в безсъзнание около 13 часа на обяд на 178-ия километър от етапа. При пристигането на медицинския хеликоптер, състоянието му бе доста тежко, а лекарите установиха сериозна травма на главата.

След направената му операция той бе поставен в изкуствена кома, а състоянието му се оценяваше като стабилно. Лекарите също така прецениха, че той може да бъде транспортиран в Лил, където да продължи лечението му.

За съжаление, рали Дакар загуби един истински ентусиаст и велик човек. Той не се тревожеше за подиуми и класиране, участваше като аматьор и любител.

Думите му: “Аз съм аматьор, не искам да печеля, а да откривам света и неговите прекрасни гледки. Това е страст“, са пример за същността на нашия спорт. Всички, свързани с рали Дакар са в шок. Изказваме съболезнования на близките му!”

Миналата година в рали Дакар загинаха още двама мотоциклетисти – опитния португалец Паоло Гонсалвеш и холандеца Едуин Старвер.