юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Нова писта за MotoGP ще бъде изградена близо до Мадрид

7897979

След като четири испански кръга в шампионата на MotoGP не са достатъчни, на дневен ред излиза нова писта, която ще бъде изградена край Мадрид. Бъдещото трасе също ще се стреми един ден да бъде домакин на кръг MotoGP.

Нова писта е в ранните си етапи на планиране. Тя ще бъде в Мората де Тахуня. Това е малко градче, на около 40 км от центъра на испанската столица Мадрид. Комплексът ще  бъде в доста тих, дори  селски град в региона на Мадрид, който досега не е известен с нищо особено.

Това обаче може да се промени, тъй като фирмата Streammotorfire, вече е придобила земята и е въвела за одобрение временни планове, за да започне изграждането на пистата. От испанския сайт Motociclismo.es става ясно, че компанията се стреми към най-големите състезания по мотоциклетизъм.

Спецификацията на пистата според графиката е с дълга и достатъчно широка права, за да побере стартовата решетка на мотоциклети и автомобили. Другите съоръжения може да имат нужда от разширяване. Съобщава се, че падокът е около 30 000 кв. м, което е с 20 000 кв. м по-малко от падока на Херес. При споменатите около 1500 места за паркиране на автомобили, със сигурност съоръжението ще трябва за се разшири. Кметът на града разкри, че всичко вече е задвижено, тъй като идеята за писта в града се е появила преди около пет години.

Ползите от писта на място като това в район като Мората де Тахуня се огромни. Въпросът обаче е има ли нужда Испания от още едно трасе за MotoGP.