юни 21, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Нова промяна в MXGP – първи старт през май в Нидерландия

Infront Moto Racing отново промени календара за 2021 г. в световния шампионат по мотокрос на ФИМ. Актуализациите на временния календар за този сезон се налагат поради текущата ситуация в световен мащаб по отношение на пандемията COVID-19.

Това е причината шампионатът по мотокрос да започне по-късно от първоначално планираното. Първата Гран при е планирана за 23 май в Ос с MXGP на Нидерландия.

Въпреки че първоначално бе планирано шампионатът да започне с MXGP на Оман на 3 април, състезанието в Оман беше отложено за 2022 г. В същото време трите MXGP на Италия, на Португалия и на Германия ще бъдат преместени от април и май чак през октомври.

Други промени включват две нови места, които ще бъдат домакини на двата индонезийски кръга. MXGP от Азия ще се насочи към живописния Боробудур на 4 юли, докато MXGP на Индонезия ще се проведе в Бали на 11 юли.

Освен това, MXGP на Китай е пренасрочен на 7 ноември, като мястото ще бъде обявено по-късно. MXGP на Аржентина, което ще се проведе на 21 ноември, ще бъде на ново място и ново трасе, което ще бъде обявено по-късно.

Целта за сезон 2021 е най-накрая да посрещне зрителите и да може да го направи по безопасен и отговорен начин. Някои от настъпилите промени трябваше да бъдат направени след текущата еволюция на пандемията.

Докато няколко състезания от Grand Prix са променени, други, включително световното първенство на ФИМ SNX, насрочено за 9 и 10 април в Рованиеми във Финландия ще се състоят. Тук влиза и световното първенство по мотокрос за юноши на ФИМ планирано на 31 юли и 1 август в Мегаполис в Гърция, както и мотокросът FIM-E на европейските нации, насрочен за 18 и 19 септември в Риола Сардо, Италия, ще се състоят, както е планирано.

Дългоочакваната надпревара Мотокроса на нациите –  Monster Energy FIM Motocross of Nations през 2021 г., ще се състои на 26 септември. Първоначално най-мащабното офроуд събитие за сезона трябваше да се проведе в Имола. Това трасе обаче място няма да бъде домакин на MXoN тази година. Скоро ще бъде обявено ново място.

Ето новият календар за 2021 г.