Нова титла за Мирослав Ангелов, победа за Мартин Сурилов в рали „Стари столици“

Стефан Илиев

Новите стари рали шампиони на България са отново Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Мегапорт) с Skoda Fabia Rally2 evo. Двамата завършиха втори в последния кръг от националния шампионат на България – 51-ото рали „Стари столици“, но това им бе достатъчно за титлата. Така дуетът на Мегапорт, след като бяха осигурили отборната титла, взеха и индивидуалната.

Победата в ралито в Шумен бе за местната звезда Мартин Сурилов с навигатор Здравко Йорданов (Шумен Аутоспорт) с Mitsubishi Lancer Еvo 9, които направиха най-доброто си представяне и победиха. Те спечелиха 5 от 8-те специални етапа, като поведоха още в първия ден. Трети стана екипажът Антон Титов и Динко Георгиев (Мегапорт) с Skoda Fabia R5.

Лошите атмосферни условия още вчера бяха силен коз в ръцете на Мартин Сурилов и той го изигра перфектно както вчера, така и днес, за да спечели ралито с 32,8 сек. преднина пред Мирослав Ангелов. Днес условията бяха малко по-добри, защото нямаше мъгла, но си бе студено – около 12 градуса.  От друга страна, Миро Ангелов само трябваше да стигне до финала преди Георги Василев и Стефан Добрев с Mitsubishi Lancer Еvo 9, които бяха начело във временното класиране. Затова и в двата дни  Ангелов зае стратегическа позиция на каране без риск, за да си осигури титлата. Той беше  улеснен от отпадането на основния си конкурент Василев. Той спря след първите две отсечки днес с проблем в диференциала. Отпадането на Гошо Василев бе от 3-а позиция в класирането.

Ангелов и Гаджев бяха най-бързия екипаж във втория ден, като започнаха деня с две поредни победи в 5-ия и 6-ия етап – съответно първото минаване на Пивовара (12,66 км) и Лозево (6,96 км). Сурилов остана след тях на 5,6 и на 5,9  сек. И на двете отсечки трети бе Георги Василев, но след сервизния парк той не стартира с проблем в диференциала. Така сливенският пилот се задоволи с вицешампионската титла. За да докаже, че неслучайно е лидер, Сурилов спечели и СЕ7 – второто минаване на Пивовара с 2,6 сек. пред Ангелов. Пилотът на Мегапорт, който вече си бе осигурил титлата, спечели последния етап в „Стари столици“ – Лозево 2.

Титов запази третото място на подиума от развихрилия се днес екипаж Даниел Попов и Ангел Башкехайов с Peugeot 208 Rally4. Дуетът остана 4-и, само на 30,1 сек. от подиума. Дани обаче показа невероятно каране, на каквото е способен само той и завърши първи в най-щуравия и оспорван клас RC4. 

Той победи панагюрците от екипа на Престиж – Денис Станчовски и Явор Брънков с Peugeot 208 R2. За Денис обаче бе важна не загубата от Попов, а победата над Делян Станков и Йордан Йорданов (Булсим),  с когото водят дуел за титлата в класа. Делян финишира с проблеми на 14-а позиция и направи Денис шампион. Станчовски направи поредния си силен сезон. Въпреки липсата на спонсори успя да спечели титлата в класа. Трети в RC4 бе дуетът Христо Атанасов и Марин Иванов (Бултранс) със Citroen C2 R2 – 6-и в генералното класиране. Те са следвани от Никола Мишев и Петър Сивов (АРТ Моторспорт) с Peugeot 208 Rally 4, които от 10-о се придвижиха до 7-о място. След тях, на 8-о в генералното класиране бяха Екатерина Стратиева и Георги Аврамов (Астра реисинг) с Peugeot 208 R2. За Катя това е поредното добро представяне, след като се завърна в нашия шампионат през този сезон.

След бързата дама бяха победителите в клас Е1 и 9-и в класирането Тодор Атанасов и Владиммир Ичеренски (Флат Аут) с ВАЗ 2108. Те изпревариха шампионската семейна двойка Петър и Любка Йорданови (АСК Ботевград) с Hyundai i20 Coupe. Те изпълниха програмата максимум, като спечелиха титлата в клас RC5 и влязоха в топ 10 в крайното класиране.Next Post

Републиканските шампионати на писта и Супермото завършиха край Плевен

Републиканските ни шампионати на писта и Супермото завършиха успешно на летищен комплекс “Долна Митрополия” край Плевен, като в последния ден бяха определени шампионите в някои от класовете на писта, както […]