Новият президент на ФИА Мохамед бин Сулайем е карал на рали Хеброс

Стефан Илиев

Новият президент на Международната автомобилна федерация (ФИА) е 60-годишният Мохамед бин Сулайем. Той наследи на този пост французина Жан Тод, който бе начело на автомобилната централа 13 години. Изборът на новия шеф на ФИА стана с виртуално гласуване, в което той спечели с 61,62% от гласовете от клубовете-членки на ФИА срещу 36,62% за британеца Греъм Стокър. Въздържалите се бяха 1,76%.

Така Бин Сулайем  наследи Жан Тод, който беше президент от 2009 г. и изкара максималните три възможни мандата. 60-годишният Мохамед Бен Сулайем е от Обединените арабски емирства, президент на Emirates Motorsports Organisation (EMSO) от 2005 г., беше вицепрезидент на ФИА от 2008 г., а също член и  вицепрезидент на Световния съвет по автомобилен спорт на ФИА за Близкия изток в последните 13 години.. Избран за четиригодишен мандат, президентът назначи Кармело Санс де Барос за председател на Сената, Робърт Рийд за заместник-председател по спорта и Тим Шиърман за заместник-председател по мобилността.

Мохамед бин Сулайем е бивш рали пилот и 14-кратен шампион на ФИА в Близкия изток. Спечелил е 61 международни състезания от 1983 до 2002 г. Той води кампания под надслова “FIA for Members”, като се ангажира да удвои участието на моторните спортове в световен мащаб, да засили разнообразието и приобщаването и да бъде водещо мнение за устойчивата мобилност.

Новият президент е роден на 12 ноември 1961 г. в Дубай, Обединени Арабски Емирства. Като пилот Бин Сулайем с навигатор Ронан Морган екипаж, подкрепян от  Marlboro са се състезавали на рали Хеброс през 1992 г.  с Toyota Celica.  Двамата отпаднаха твърде рано – на СЕ Марково с повреда в скоростната кутия. Бин Сулайем има 18 старта за Ford и Toyota в световния рали шампионат. Първият му старт е в рали Акрополис през 1988 г., а  последният е в рали Нова Зеландия през 1996 г.

Мохамед бин Сулайем има бакалавърска степен по бизнес от Американския университет във Вашингтон (САЩ) и университета Ълстър (Великобритания). Освен като пилот, той е президент на EMSO  от 2005 г. и е основател и промотър на двата кръга от Световната купа на ФИА на крос-кънтри  и на WRC съответно през 1993 г. и 2017 г. Негова основна заслуга е влизането на Гран при на Абу Даби и на Катар във Формула 1. Генерален секретар е на Национален олимпийски комитет на ОАЕ.

Носител е но Почетен медал от краля на Йордания – Хюсеин през 1986 г. ; Президентска купа от президента Амин Джемайел на Ливан през 1987 г.; Медал на честта от ливанския президент Емил Лахуд от 1999 г.; Медал на честта от краля на Йордания Абдула през 1999 г.; Почетен медал от краля Хамад бин Иса ал Халифа от Бахрейн през 2004 г. ; Спортист на десетилетието на ОАЕ от Агенция Франс Прес; Почетен доктор от Университет в Ълстър (Великобритания) за услуги към спорта и гражданското лидерство.


Next Post

ŠKODA Motorsport печели повече от 20 титли по целия свят през 2021 г.

ŠKODA Motorsport отчете пореден  успешен сезон през 2021 г. Клиентските отбори и техните пилоти не само спечелиха титли в световния рали шампионат на FIA (WRC) и европейския рали шампионат на […]