юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Новият MT-09 SP – най-радикалният Hyper Naked на Yamaha

7897979

От 2013 г. насам Тъмната страна на Япония е вдъхновението за развитието на моделите MT на Yamaha. Те предлагат още повече вълнение и динамика за търсещите силни усещания мотористи в Европа. Проектирани и изработени от хора, чийто живот са мотоциклетите, моделите МТ на Yamaha създадоха своя собствена динамична категория Hyper Naked. Така запознаха огромен брой мотоциклетисти с нов вид изживяване на две колела.


С двигател, богат на въртящ момент, пъргаво управление и външен вид, всеки MT е проектиран да осигури спортно, вълнуващо и удовлетворяващо каране.  С над четвърт милион машини MT, продадени в Европа от появата на първия модел преди седем години досега, гамата Yamaha Hyper Naked помага да превърнем карането на мотоциклети в още по-вълнуващ, достъпен и атрактивен начин на живот.

Новият MT-09 SP: По-елегантен, по-интелигентен и по-ексклузивен

Със своите изцяло нови двигател и шаси, с радикалния, нов дизайн на корпуса без странични панели, който излага на показ бруталния и мускулест страхотен външен вид, 2021 MT-09 е най-изчистеният и вълнуващ Hyper Naked до момента. За мотоциклетистите, които изискват най-високите спецификации обаче, Yamaha създаде MT-09 SP. Той е още по-елегантен, по-интелигентен и по-ексклузивен мотоциклет, който се отличава с агресивно покритие, повлияно от суперспорта, с първокласно окачване.

Специални SP цветове и графични елементи

Ексклузивният нов цвят Icon Performance на MT-09 SP, повлиян от R1M, се отличава с многоцветна схема в синьо/черно за резервоара за гориво и въздуховодите. Така се придава още по-агресивен и ексклузивен външен вид на този най-модерен Hyper Naked. Премиум покритието е подсилено с безупречна хидрографика. Цветовете в стил суперспорт засилват спортния характер на мотоциклета и подчертават тесните технологични връзки с R1M – най-модерната машина за висока производителност, създадена от Yamaha.

 Система Cruise Control

В допълнение към всеобхватните електронни помощни средства за мотоциклетиста, предлагани със стандартния MT-09, премиум MT-09 SP е оборудван и със система за круиз контрол, която подобрява цялостното изживяване при каране.

За по-релаксиращо каране по магистралата мотоциклетистите с SP могат да решат да активират  системата за круиз контрол при скорост най-малко 50 км/ч., на 4-а или по-висока предавка. След като се зададе скоростта, може да се увеличава на стъпки от по 2 км/ч чрез единични натискания на превключвателя. Или постоянно да се увеличава чрез задържането му. Системата се изключва, когато се натиснат спирачки, съединител или се подаде газ.

Освен че улеснява пътуването на по-дълги разстояния, круиз контролът на SP е и полезна функция. Тя може да помогне на мотоциклетистите да спазват преобладаващите ограничения на скоростта, без да се налага непрекъснато да проверяват скоростомера си.

Комплект премиум предно окачване KYB

С 41-милиметрови тръби със здраво покритие DLC (Diamond Like Coating), се осигурява изключително плавна и мигновена работа на окачването. Предната вилка KYB с премиум спецификация разполага с пълна възможност за регулиране на амортизирането на предварителното натоварване, обратния ход и компресията. Така водачът на SP може да постигне върхови настройки, подходящи за различни ситуации при каране. Освен това, тази модерна предна вилка е оборудвана и с регулатори на амортизирането на компресията за ниска и висока скорост за точно настройване на окачването.

Заден амортисьор Öhlins

За да съответства на висококачественото предно окачване, системата за задно окачване включва заден амортисьор Öhlins с първокласна спецификация. Той предлага на мотоциклетиста цялостно регулиране на амортизирането при компресия и обратен ход. Оборудвано е с дистанционен регулатор на предварителното натоварване. Той позволява бърза и лесна настройка. Това ексклузивно за SP задно окачване внася прецизността на управление в суперспорта в класа на Hyper Naked.

 Двойно зашита седалка

Ексклузивната двойно зашита седалка на MT-09 SP с контрастни шевове е разработена, за да придаде на мотоциклетиста ненадминато усещане за единство, когато кара този първокласен Hyper Naked. Формата на седалката и на резервоара за гориво, както и цялостната ергономичност,  са разработени чрез Kanno Hyoka – т.е., оценявайки производителността на мотоциклета въз основа на възприятията и обратната връзка от тестващия ездач.  Този изчерпателен процес гарантира, че крайният продукт подобрява цялостното изживяване при каране.

Матирано анодирано алуминиево люлеещо се рамо

Друга характеристика, ексклузивна за MT-09 SP, е люлеещото се рамо с красив финиш. То се отличава със специална матирана и анодирана повърхност, идеално допълваща новата рама Crystal Graphite. Заедно с други уникални детайли – например жълтата пружина на задния амортисьор Öhlins и черното задвижващо зъбно колело – люлеещото рамо на SP подсилва премиум усещането и изчистения спортен външен вид на този водещ в класа си Hyper Naked.

Елементи на алуминиевото шаси, специфични за SP

Специфичните за SP характеристики като анодирани черни ръкохватки и лостчета на кормилото, както и прозрачни преден и заден резервоар за спирачна течност и черно задвижващо зъбно колело потвърждават статута на MT-09 SP като най-ексклузивния Hyper Naked в класа си.

Оторизиран дистрибутор на Yamaha Motor за България: МОТОДИНАМИКС ЕООД