Новият Opel Astra Sports Tourer – практичен, стилен, спортен и просторен

Стефан Илиев

След световната премиера на следващото поколение на модела Astra през септември, Opel представя дългоочакваната версия на комби – изцяло новия Astra Sports Tourer. Моделът ще се предлага с две нива на plug-in хибридно електрическо задвижване, което го прави първият електрифициран комби автомобил на германския бранд. Astra Sports Tourer продължава успешната традиция на Opel, започнала преди почти 60 години с Kadett Caravan.

Освен с електрическото задвижване, новият Astra Sports Tourer ще се предлага с високоефективни бензинови и дизелови двигатели. Мощността варира от 81 kW (110 к.с.) до 96 kW (130 к.с.) при бензиновите и дизеловите мотори и до 165 kW (225 к.с.) мощност на системата на електрическите plug-in хибридни варианти. Шестстепенната скоростна кутия е стандартна за бензиновите и дизеловите агрегати, а осемстепенната автоматична трансмисия (електрифицирана при plug-in хибридите) е опция за по-мощните.

С параметри – 4642x1860x1480 мм (ДxШxВ) и височина на товарене от около 600 mm, практичният нов Astra Sports Tourer затвърждава позицията на Opel в автомобилния сектор и налага виждането на марката за дизайн и комфорт. В сравнение с предходния модел общата дължина автомобила е с 60 мм по-къса.

Удобен багажник: “Intelli-Space” подвижен под

Багажникът на Astra Sports Tourer осигурява до повече от 608 литра пространство за съхранение на товар при изправени облегалки на задните седалки и до повече от 1 634 литра, когато са в сгънато състояние. Друго предимство е че при сгънати облегалки на задните седалки, повърхността на пода е напълно равна. Дори при плъгин хибридните варианти на модела с литиево-йонна батерия разположена в подовата конструкция на автомобилите товарния обем на багажника е съответно над 548 литра и 1 574 литра.

Обемът на багажника на вариантите с двигатели с вътрешно горене е оптимизиран с опцията „Intelli-Space“. Подвижният под може лесно да се регулира само с едно движение във висока и ниска позиции и да се позиционира под ъгъл от 45 градуса. За още по-голямо удобство, прибиращата се щора на багажника може да се събира и при двете позиции – за разлика от конкурентните модели, които позволяват прибиране само когато подът е разположен в горната част.

Новият Astra Sports Tourer с “Intelli-Space” улеснява живота ви и в случай на спукване на гума. Комплектите с инструменти и за първа помощ се съхраняват в удобни ниши и отделения, които са достъпни както от багажника така и от задните седалки. Това означава, че могат да бъдат достигнати, без да е необходимо да размествате нещата разположени в него. И разбира се за удобство на всички, задната врата се отваря и затваря автоматично с движение на крака под задната броня.

Първото комби носещо новото лице на марката: Astra Sports Tourer с Opel Vizor и Pure Panel

Както и лансирания хечбек с пет врати, стилният Astra Sports Tourer е първото комби на марката, което представя новата дизайнерска философия на марката залагайки на изчистения и дързък външен вид. Новото лице на марката Opel Vizor следва идеята за Opel Compass, при която вертикалните и хоризонталните оси – острата гънка на капака и криловидната графика на дневните светлини – се пресичат с емблемата на Opel Blitz в средата. Разположеният по цялата дължина на предницата Vizor включва адаптивните фарове Intelli-Lux LED® Pixel и предната камера.

В задната част на автомобила Opel Compass се повтаря от централно монтираното лого на марката – Blitz, вертикално подравнения разположен в горната част на капака стоп и тънките задни светлини.

Интериорът е също толкова иновативен, колкото и екстериора. Напълно цифровият Pure Panel с HMI интерфейс предлага на клиентите улеснено и интуитивно изживяване. Всички уреди, данни и навигация са достъпни посредством широк дигитален сензорен екран. За удобство на водача и пътника до него настройки като климатичен контрол могат да се управляват директно чрез превключватели. Кабелите са спомен от миналото – новото поколение мултимедийна информационно-развлекателна система е свързана безжично с Apple CarPlay и Android Auto чрез съвместими смартфони и е налична и в базово ниво на оборудване.

Нощ като ден: уникални Intelli-Lux LED® Pixel Light фарове

Astra Sports Tourer представя най-модерни технологии в сектора на комби моделите. Един от акцентите от обширното портфолио иновации е най-новата версия на адаптивните светлини Intelli-Lux LED® Pixel със 168 LED елемента.

Комфортът при седене в автомобилите на Opel е от изключителна важност. Разработени от екип на марката, предните седалки на Astra Sports Tourer са сертифицирани от Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR). Ултраергономичните седалки са най-добите, които се предлагат в компактния клас. Те предлагат широка гама от опции за регулиране – от електрическо накланяне до електропневматична опора за кръста. В оборудване с Nappa кожа предлагат вентилация и масаж за водача, както и подгряване.

Водачите на автомобила могат да бъдат спокойни по време на път разчитайки на най-съвременни асистиращи системи кавито са Intelli-HUD head-up дисплей и Intelli-Drive 2.0. Разпознаването на отместване на ръцете от волана и сигнализацията за това гарантира, че шофьорите са предупредени и са предприети мерки за сигурност.


Next Post

Франческо Гуидоти става тим мениджър на KTM

Red Bull KTM Factory Racing подписа договор с Франческо Гуидоти,  който става новият мениджър на отбора. Италианецът напуска Pramac Racing и ще замени в екипа на КТМ Майк Лайтнер, който […]