юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Нови промени на пистата за Ф1 в Австралия преди състезанието през ноември

Организаторите на Гран При на Австралия обявиха нови промени в конфигурация на пистата „Албърт Парк“ в Мелбърн.

След като по-рано стана ясно, че широчината на алеята пред боксовете е увеличена с два метра, днес организаторите обявиха още промени, които ще се случат пред надпреварата през ноември. Първоначалното тези реновации трябваше да се случат след тазгодишното състезание, но неговото отлагане от март за ноември поради коронавирус пандемията, позволяват те да се случат още тази година.

Най-голямата промяна ще бъде в областта на завои 9 и 10, където бавния 90-градусов десен завой номер 9 ще бъде премахната. Вместо него, пилотите сега ще преминават през много по-бърза комбинация от криви. Това ще им позволи да прекарат почти километър и половина на пълна газ след изхода от шестия завой, преди да влязат във високоскоростния шикан на завои 11 и 12.

След високоскоростния шикан , пилотите ще се отправят към нов 90-градусов десен завой, който ще види другите по-значителни промени. Входът в кривата, преди която е разположена една от трите DRS зони на „Албърт Парк“, ще бъде уширен, в самият завой ще бъде добавен повече позитивен вираж. Организаторите се надяват тези промени да направят завоя по-апетитен за атаки, вместо пилотите да се принудени да карат един зад друг в него.

Планираното пълно преасфалтиране на трасето, което ще е първото такова от 1995 година насам, няма да може да се случи преди тазгодишното състезание. Причината затова е нуждата от по-високи температури при полагането на специалния асфалт, които няма да са налични по време на австралийската зима. Новият асфалт, който ще бъде положен на „Албърт Парк“, ще бъде по-абразивен от сегашния, което ще доведе до по-високо износване на гумите по време на надпреварата.

Работите по модификацията на трасето в Мелбърн започват в понеделник и трябва да завършат до края на месец юли. Конструкцията на трасето за състезанието на 21 ноември е предвидена да започне през месец септември.

Източник: sportal.bg