май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Нови технологии на Ford изтръгват шофьорите от опасността на сляпата зона

„Тази кола изникна от нищото!“

Това е познато на много шофьори. Въпреки че сме проверили в огледалата и сме се огледали преди смяната на лентата. Внезапно  установяваме там наличието на друго превозно средство, което се е появило зад или до нас, сякаш от нищото. Особено ако това е мотоциклетист. те по принцип се движат бързо и се появяват изневиделица.

Смяната на лентите е рутинна маневра, особено на магистрала, но дори и най-внимателните шофьори понякога не успяват да забележат потенциално опасни ситуации, които се развиват в слепите зони на зрителното им поле. Неправилно оглеждане,  преценка на скоростта или посоката на друг участник в движението са фактори, причинили повече от половината пътно-транспортни произшествия във Великобритания през 2018 г.

Ford представя нова технология, предназначена да помогне на водачите да избягват сблъсъци в слепите зони на зрителното поле при пътуване по многолентови пътни платна.

Новата Система за спазване на пътната лента с Асистент за сляпата зона прави своя глобален дебют в изцяло новия SUV Ford Kuga. Технологията следи за превозни средства, приближаващи се отзад в сляпата зона в зрителното поле на водача и може да приложи контраманевра, за да предупреди шофьора и да предотврати евентуална смяна на лентата, в случай че идентифицира потенциален сблъсък.

Пази ви гърба: Асистент за сляпата зона

Повече от десетилетие Ford предлага Система за следене на сляпата зона (BLIS). Тя може да предупреди шофьорите за наличието на превозни средства в мъртвата зона на зрителното поле чрез предупредителна светлина в страничното огледало.

Новата Система за спазване на лентата с Асистент за сляпата зона в зрителното поле на водача прави стъпка напред. Тя е способна да приложи нежна сила към волана, обезкуражавайки шофьорите да сменят лентата и с това да се изпречат на пътя на друг участник в движението. По този  начин превозното средство се отклонява от опасността.

Радарните сензори на Асистента за сляпа зона при Kuga сканират успоредните ленти за превозни средства, намиращи се до 28 метра назад. Мониторингът се извършва 20 пъти в секунда, при шофиране със скорост от 65 до 200 км/ч. Интервенцията може да се активира автоматично, ако контролната система засече смяна на лентата, докато наблюдава пътната маркировка с помощта на предната камера и технологията изчисли, че двете превозни средства са в курс на сблъсък.

Системата за спазване на лентата с Асистент за сляпа зона може да се намеси, за да предотврати сблъсъци с превозни средства, приближаващи се със скорост на затваряне до 30 км/ч.

Поглед напред: Помощ при пресичане

Своя глобален дебют в новия Ford Kuga прави и технологията Асистент за засичане на приближаващ страничен трафик при навлизане в кръстовище. Тя осъществява помощ при пресичане, като използва предната камера на превозното средство в комбинация с радар и следи за потенциални сблъсъци с  превозни средства, пристигащи в паралелните  ленти.

Технологията може автоматично да задейства спирачките на автомобила при скорост до 30 км/ч, за да  предотврати или смекчи последиците от евентуални инциденти, при които водачът завива по пътя на приближаващо превозно средство – често срещан сценарий на кръстовища или мини кръгови кръстовища.

Едно проучване установи, че над една от десет тежки катастрофи на кръстовища в Европа се случват с коли, блъскащи се в други автомобили, микробуси или камиони на кръстовища.

Асистентът за засичане на приближаващ страничен трафик работи, без да е необходимо да засича пътни обозначения, като маркировка на ленти или бордюри.. Той помага на водача дори на паркинги, работни площадки или други места без ясна маркировка или приоритети на движението.

И двете технологии могат да работят и на дневна светлина, както и на тъмно при активирани фарове.

Технологии, които вдъхват доверие

Kuga предлага широка гама от технологии в своя Ford Co-Pilot360, предназначени да подобрят защитата, шофирането и паркирането.

Асистиращите технологии, включително Адаптивен круиз контрол със Старт-и-Стоп, Разпознаване на пътните знаци за скорост и Придържане в центъра на лентата, наскоро спечелиха на новия SUV на Ford лидерска позиция в първата класация на Euro NCAP за системи за безопасност в помощ на водача – изпреварвайки модели като Tesla Model 3 и Volkswagen Passat.

Допълнителните усъвършенствани технологии в помощ на водача, предлагани за Kuga в цяла Европа, включват Асистент за предпазване от сблъсък с активно спиране и Активен асистент за паркиране 2.