юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Новобранец във Формула 1 ще се състезава под неутрален флаг

Новият пилот на тима на Хаас във Формула 1 Никита Мазепин ще трябва да се състезава под неутрален флаг поне до края на 2022 година, това съобщи Международната автомобилна федерация (ФИА).

Това се налага поради наложеното наказание на Русия от страна на Световната анти-допингова агенция (WADA) заради фалшифицирането на допинг проби по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014-а. Първоначално от WADA наложиха четиригодишно наказание, но то бе намалена наполовина от страна на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана. Така то е валидно от 17 декември 2020 до 16 декември 2022.

Според наказанието руски атлети, нямат право да представляват Русия по време на големи световни надпревари до края на 2022-а година. В това число освен Олимпийските игри и световните и европейски първенства по футбол, волейбол и други влизат и световните автомобилни шампионати. Така Мазепин и всеки друг руски състезател, който участва във Формула 1, Формула Е, Световния рали шампионат (WRC) и други световни шампионати на ФИА, ще трябва да прави това под неутрален флаг поне през следващите две години.

Те ще могат да се регистрират за участие като „неутрални атлети от Русия“, но няма да имат правото да използват руското знаме или руския химн при евентуална тяхна победа. Забраната за свиренето на руския химн означава, че той няма да бъде свирен и преди надпреварата за Гран При на Русия през следващите две години. Самата тя също можеше да не се провежда заради това наказание, но тъй като договорът между нейния промоутър ROSGONKI и собствениците на търговските права на Формула 1 Либърти Медия е подписан преди това наказание, надпреварата остава в календара.

Наказанието не забранява развяването на руски знамена от страна на фенове по трибуните, както и посещението на състезания от страна на руски дипломати. Освен това, пилоти във Формула 2 и други младежки серии ще могат да използват руския флаг и химн, тъй като те официално не се водят световни шампионати и забраната не важи за тях.

През 2021-а Мазепин ще си партнира с Мик Шумахер в тима на Хаас. Руснакът ще пилотира болида с номер 9, докато шампионът във Формула 2 за миналата година този с номер 47.

Източник: Sportal.bg