юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Новото Renault 5 има поставка за багети и други странни аксесоари

7897979

Ако смятате, че днешните коли са еднакви и им липсва характер, ще харесате новото Renault 5. Това е много повече от просто електрическо завръщане към R5, което американците познават като Le Car. За неговото прераждане инженерите са натъпкали много страхотни функции в малката кола.Подхранвайки стереотипа за французите и тяхната любов към хляба, новият EV идва с държач за багети.

Това не е шега; точно там в прессъобщението се казва: „Renault 5 E-Tech Electric ще бъде и първият автомобил, специално оборудван да превозва багети от пекарните. Край на брашното или трохите по вашата прекрасна тапицерия!” Монтирана отдясно на централната конзола, плетената кошница е проектирана с помощта на френския производител на кошници Marguerite Herlant. Изящният аксесоар ни напомня за вазата с пъпки на Volkswagen Beetle.

Новият R5 има много повече от място за съхранение на багета. Например селекторът на скоростите, монтиран на кормилната колона, прилича на кутия за червило. Renault го нарича “e-pop скоростен лост” с персонализиран връх и съвместими аксесоари, от които да избирате. Собственикът на автомобила може лесно да смени ръба на скоростния лост, като използва нещо заострено, точно като премахване на държач за SIM/microSD на смартфон.

Има не по-малко от 104 налични аксесоара за Renault 5 от 2024 г., включително 3D отпечатани кубчета и централен органайзер. Един от наличните дизайни има логото “1972” като намек към годината, когато оригиналният R5 е пуснат в продажба. Други имат ретро и модерни погледи върху логото “5”.

Ретро детайлите включват блоковия дизайн на таблото с вертикални шевове от страната на пътника. Вдъхновена от горещия хечбек R5 Turbo, тапицерията има интересна „H“ шарка, която се простира до триместната задна седалка. Има и много дънкови тъкани, направени изцяло от рециклирани пластмасови бутилки за вода.

Екстериорът също е пълен с интересни детайли. Аспираторът има светещ панел с мотив “5”, който служи като индикатор за зареждане на батерията. Той автоматично светва, когато водачът се приближи до колата. В допълнение, увисналите фарове намигват като поздравителна последователност, а правоъгълните LED дневни светлини в бронята са намек към фаровете за мъгла на стария R5 Turbo.

 

Има френско знаме, вградено във фаровете, докато джантите имат лого от старата школа 5 вместо диаманта на Renault. Клиентите могат да получат и куп стикери за покрива и входните врати. Цялостният стил е след моделите от предишно поколение с техните вертикални задни светлини и квадратните калници на R5 Turbo. Можете да получите различен комплект джанти с емблемата на Renault, заедно с контрастираща горна червена лента.

Въпреки че не е планирано ново Turbo, тъй като R5 е електрически, високоефективно производно е в процес на разработка. Дебютирайки по-късно тази година, Alpine A290 ще има по-голяма мощност от 150 конски сили и 245 нютон-метра (181 нютон-метра) въртящ момент, запазени за най-високото Renault 5.

Французите имат още интересни коли, като Renault 4 също се завръща, както се вижда от концепцията 4ever. Освен това се планира изцяло преработено Twingo. И двата ще възприемат това, което Renault нарича “ретрофутуристичен” стил чрез смесване на дизайнерски елементи от предишни поколения с авангарден подход – както е добре изпълнено тук при R5.