април 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Ново поколение MT-07: Еволюция на вида Hyper Naked

Тъмната страна на Япония

Основана на 1 юли 1955 г. Yamaha Motor Co., Ltd., отпразнува своята 65 годишнина тази година, а през последните седем десетилетия компанията разработи някои от най-емблематичните модели в бранша и въведе гама от иновативни технологии, преобразили преживяването по време на каране.

Машини като XT500, XS650 и RD350LC – през VMAX и YZF-R1 – постигнаха легендарен култов статут в света на мотоциклетизма и станаха неразделна част от историята на Yamaha. Макар основателно да се гордее с предишните си постижения, Yamaha се фокусира върху бъдещето, а в края на първото десетилетие на този век екипите за разработка на продукти на компанията поеха мисията да създадат ново поколение бъдещи икони.

За да се постигне нещо различно, е необходимо да се рискува, а някои от най-великите дизайни на компанията са мотоциклетите, отхвърлили традицията и осмелили се да бъдат различни. Така че, когато дизайнерите и инженерите на Yamaha се заеха да създадат нов вид мотоциклети за 21-ви век, взеха съзнателното решение да нарушат всички правила и да поемат в изцяло нова посока. Вместо да играе на сигурно, като направи по-нова и по-добра версия на това, което вече има на пазара, Yamaha реши да започне отначало.

Следващото ключово решение в развитието на това ново поколение мотоциклети беше те да са отличимо японски, с уникален външен вид и излъчване, които ги отличават от всяка друга марка. Използвайки разнообразни японски влияния, включително мотоциклетната субкултура на Токио, екипът по разработката имаше свободата да изследва всяка възможност.

Фокусът пада върху изработването на мотоциклет, предоставящ уникално, вълнуващо и приятно изживяване при каране, осигурено главно чрез линеен въртящ момент и голяма пъргавина.

Мотоциклетът е създаден със стремежа да е на достъпна цена и лесен за каране от всякакъв тип клиенти, включително жени.
С оголен и механичен външен вид тази нова порода мотоциклети има отличително японски, изчистен и мускулест образ. И всяка технология е използвана, за да обслужва мотоциклетиста и да създава по-увличащо, възнаграждаващо и удовлетворяващо преживяване при каране.

Вдъхновен от японската субкултура и създаден от някои от най-прозорливите дизайнери в бранша, MT-07 бе представен малко след пускането на първия MT-09, а 2014 г. стана истинското начало за новия сегмент Hyper Naked, превърнал се в доминиращата сила по улиците на Европа.

Светът на мотоциклетите се променяше и Yamaha водеше с два от най-значимите нови модели, представени от компанията в дългата ѝ и славна история. С над 250 000 продадени бройки до момента линията MT се оказва най-успешната гама, произвеждана някога от Yamaha.

Yamaha MT-07: Мотоциклетът, който пасва на всекиго

Когато MT-07 се появи през 2014 г., малцина осъзнаваха какво огромно влияние ще има този двуцилиндров оголен мотоциклет 690 куб.см на европейския пазар. Но още щом първите машини започнаха да се появяват на улицата, се заговори, че това не е обикновен мотоциклет. Достатъчно беше само едно демонстративно каране, за да може клиентът да осъзнае, че MT-07 наистина е различна машина.

MT означава „Master of Torque“ (Майстор на въртящия момент), а изключителният двигател с технология „кръстосан колянов вал“ се оказва на висотата на името – линейният му въртящ момент превръща карането на MT-07 в истинско удоволствие в най-различни условия. Компактното му шаси осигурява идеална комбинация от пъргавина и стабилност – а лекотата на ергономичността и естествената позиция на сядане му носят голям успех сред мотоциклетисти от всички възрасти и опитност. Казано накратко, MT-07 е мотоциклет, подходящ за всекиго, а заради конкурентната му цена с основание може да се твърди, че предлага най-добрия баланс между производителност и стойност в класа си.

Европейските мотоциклетисти знаят какво искат и скоро разбраха, че този достъпен Hyper Naked е нещо много специално. С над 125 000 продадени бройки след пускането му на пазара, MT-07 (с пълна мощност и 35 kW) е един от най-продаваните мотоциклети на Yamaha и модел номер 1 в клас Naked всяка година от 2014 г. насам, с почти два пъти повече продадени екземпляри от най-близкия си съперник.

Ново поколение Yamaha MT-07: Прогресивна еволюция

Като най-продавания модел Naked в своята категория още от първия ден, е ясно, че MT-07 дава на клиентите на Yamaha точно това, което искат те от своя мотоциклет. С отличителен нов корпус, който показва, че е наследник на чистата линия на МТ от ново поколение, 2021 MT-07 представлява прогресивната еволюция на любимия на Европа оголен мотоциклет и подсилва основните ценности на този изключително успешен и обичан мотор със средно тегло.

Гама от подобрени функции, включително увличащ и характерен двигател в съответствие с EU5, както и по-мощни предни спирачки, утвърждават преживяването при каране на MT-07, което е водещото в класа си, а цялостното усещане за качество се подчертава от новия LED фар с LED мигачи и габарити, както и LCD прибори. Скосените ръкохватки, новият резервоар и седалката допринасят за по-удобно изправено положение на каране, докато най-новите спортни гуми на Michelin осигуряват уверено поведение на пътя и увеличават елемента на забавлението с още няколко степени.

Нови цветове и изискани детайли подсилват принадлежността към семейството на MT, а с изключително конкурентна цена MT-07 е готов да запази водещата си позиция като мотоциклет, който пасва на всекиго, предлагайки най-доброто съотношение между производителност и стойност в своя сегмент.

Дизайн ново поколение: Чиста ДНКHyperNaked

Корпусът от следващо поколение на новия модел отразява продължаващата еволюция на семейството MT и придава на 2021 MT-07 по-изискан и отличителен вид с усещане за качество.

Дизайнерската концепция е MT-07 да стане „красивият по-млад брат“ в семейството на Yamaha Hyper Naked, а външният вид от следващо поколение е постигнат чрез създаване на ярък и отличителен нов стил, едновременно по-органичен и зрял.

Ключът към новия външен вид е компактният и минималистичен нов комплект LED фарове, който, заедно с габаритните светлини, придава на предницата Y-образна форма, която символизира визията на следващото поколение от семейството на МТ. С минимално надвисване новият LED фар подчертава усещането за лекота и пъргавина от гледна точка на мотоциклетиста, а чрез плътно приближаване на новите корпус, радиатор и седалка към двигателя CP2 на машината, оформлението с централизиране на масите излъчва истинско усещане за въртящ момент и мощност.

Новите крила отстрани на новопроектираните капаци на 14-литровия резервоар за гориво имат въздуховоди с рязък силует, които визуално предават потока на въздуха в двигателя, придавайки на мотоциклета по-динамична стойка и подчертавайки чистата ДНК на Hyper Naked в новия модел. Ъгълът на криловидните приспособления в задната част на корпуса подчертава хармонията на цялостния дизайн, а погледнати отгоре, изпъкналите навън въздуховоди контрастират с тънката зона на седалката, за да предадат усещане за пъргавина и свобода на движение за мотоциклетиста.

Новоразработените капаци на резервоара за гориво са произведени от излята под налягане полимерна смола, за да се намали теглото, а около областта на сцепление за коляното на мотоциклетиста е разположена 3D формована текстура, за да се даде по-добра управляемост за по-спортен характер. Много други промени в детайлите по цвета и покритието на капаците на вилката, стъпенките, стойките и капаците на двигателя, служат за подобряване на цялостното усещане за качество, подчертавайки печелившата комбинация на MT-07 от изключителна стойност с премиум спецификация.

Прожекторен LED фар: Компактен и мощен

Модерен, компактен и лек, новият LED фар с две функционалности се отличава с централно разположена прожекторна лампа с регулиране високо/ниско, която преобразява характера на този модел от следващо поколение и подчертава чистата ДНК на MT, която споделя с изцяло новия MT-09. Освен че придава на MT-07 дързък и отличителен нов външен вид, този компактен прожекторен фар възпроизвежда мощен лъч с добре очертани краища, който осигурява отлична видимост напред по време на нощно каране. Новите двуслойни, полупрозрачни LED габаритни светлини отляво и отдясно придават на MT-07 характерно Y-образно „лице“, което потвърждава близките му семейни връзки с MT-09.

Най-новият двигател CP2, 690 куб.см, съответстващ на EU5: По-линейна реакция

Най-новият 2-цилиндров двигател CP2 690 куб.см включва преработен дизайн на всмукателния колектор и оптимизирани настройки на горивния инжектор, както и нов ауспух 2 в 1 и нов електронен блок за управление.
Тези промени дават по-линейна реакция на двигателя, като същевременно запазват характерната производителност.

Двигателят за 2021 осигурява по-плавна крива на съотношението въртящ момент/обороти в минута за отлична максимална скорост и вълнуващо ускорение, а при максимален въртящ момент от 67,0 Nm/6,8 kg-m, произведен при само 6500 об/мин, и максимална мощност от 73,4 к.с./54 kW при 9000 об/мин това е върховният двигател в категорията на мотоциклетите със средно тегло.

Нов електрически клапан за прочистване и лек акумулатор гарантират лесно стартиране, дори когато машината е била паркирана за по-дълги периоди, а двигателят за 2021 разполага и с нови капаци Crystal Graphite, както и с нова изпускателна тръба в сребрист цвят и нови протектори на шумозаглушителя и ауспуха.

Коляновият вал на двигателя с „кръстосана“ концепция на 270 градуса осигурява запалване на неравномерни интервали с по-характерен звук на ауспуха, който подчертава усещането на въртящия момент при ускорение – а по-линейното предоставяне на въртящ момент от двигателя за 2021 осигурява изключителна реакция при всяка скорост, което прави MT-07 един от най-приятните и достъпни мотоциклети във всяка категория.

Двойни предни дискове с по-голям диаметър 298 мм: Повече спирачна мощност

Едно от най-значимите технически подобрения на MT-07 е новата предна спирачна система с висока спецификация. Размерът на предния двоен диск е увеличен от 282 мм в предишния модел на 298 мм при новия мотоциклет, което дава повече спирачна сила и по-голяма управляемост без увеличаване на теглото. Заедно с 245-милиметровия заден диск новата система осигурява повишена работна производителност – а в съчетание с новите гуми увеличената спирачна сила е особено забележима при мокри пътни условия.

По-широки скосени алуминиеви ръкохватки: По-изправена и по-агресивна позиция на каране

MT-07 вече се смята за мотоциклета, който е подходящ за всекиго благодарение на естествената си изправена позиция на каране и ергономичност без стрес, които го правят толкова популярен сред мотоциклетисти от всички възрасти и ниво на опит.

След многобройни оценки на макети и много тестови карания с мотоциклетисти с разнообразни типове телосложение, проектантите на Yamaha усъвършенстваха до най-малки подробности положението на каране на новия MT-07, за да постигнат допълнителен комфорт и по-добра управляемост. Моделът 2021 е оборудван с нови алуминиеви скосени ръкохватки, по-широки с 32 мм, за по-агресивна позиция на каране и за допълнително предимство за по-лесна маневреност при ниски скорости.

Нови LCD прибори: По-леки и по-лесни за отчитане

Моделът 2021 притежава LCD прибори с по-висока спецификация и в прост цвят. Обърнатото табло е подобно на устройството, монтирано на Tracer 700, а компактният му и лек многофункционален дисплей с по-големи дисплеи за часовника, предавката, приборите за пробег и тахометъра дава ясна информация. Използването на прост цвят подчертава ключовите дисплеи, а новият превключвател на кормилото позволява на мотоциклетиста да управлява измервателния уред по-лесно и ефективно.

LED мигачи: Подсилване на първокласния външен вид и усещане

Освен с новия LED фар, моделът 2021 MT-07 е оборудван и с нови предни и задни мигачи с висока интензивност. По-леки и по-компактни, те допълват стила от следващо поколение на мотоциклета и подсилват първокласната спецификация на този най-продаван Hyper Naked.

Гуми от най-ново поколение: Голямо сцепление и отлично управление

Гуми Michelin Road 5 с нова спецификация – 180/55-17 отзад и 120/70-17 отпред – осигуряват отлични нива на сцепление и спортни характеристики на управление, както и отлично качество на управление в мокро време, което прави MT-07 идеалният избор и за нови, и за опитни мотоциклетисти.

Нови цветове, графични елементи и финиш: подсилват наследството на MT

За 2021 г. новият MT-07 се предлага с най-новите цветови схеми и графични елементи, които подсилват връзката със семейството на MT и придават първокласно усещане от този изключителен мотоциклет със средно тегло. Новите черни ръкохватки осигуряват изискан вид, а окабеляването в зоната на кокпита е пренасочено за подобрена външност.

Технически характеристики

 • Дизайн на корпуса от следващо поколение с чистата ДНК на семейството на MT
 • Всмукателните колектори в стил „крило“ създават отличителния стил на MT-07
 • Нови прожекторни LED фарове със знакова Y-образна емблема
 • Двигател CP2 690 куб.см с технология „кръстосан“ колянов вал
 • Съответства на EU5
 • 270-градусов колянов механизъм за линеен въртящ момент
 • Максимален въртящ момент 67,0 Nm/6,8 kg-m, генериран при 6500 об/мин
 • Нови двойни предни рифеловани дискове 298 мм
 • Нови по-широки алуминиеви скосени ръкохватки
 • По-удобна и агресивна позиция на каране
 • Обърнати LCD прибори с основен цвят и дистанционно управление
 • Нови LED мигачи
 • Гуми Michelin Road 5 от най-ново поколение
 • Нови цветове и графични елементи
 • Компактна тръбовидна рама с височина на седалката 805 мм

Цветове, наличност и цени

Новият MT-07 ще се предлага в три разцветки: Storm Fluo, Icon Blue и Tech Black.

Доставките за европейските представители на Yamaha ще започнат от  януари 2021 г. Цените варират в зависимост от региона, затова се свържете с националния дистрибутор на Yamaha за пълна информация.

Оригинали аксесоари и принадлежности за МТ на Yamaha

Yamaha предлага широка гама оригинални аксесоари, създадени за новия MT-07, които дават възможност на всеки собственик да изгради своя собствена машина. Постоянно развиващата се гама включва части, които подобряват работата, защитата и комфорта, както и козметични елементи, които усъвършенстват външния вид на мотоциклета.

MyGarage

Преди да купи новия си MT-07, всеки клиент може да конструира своя идеален виртуален мотоциклет чрез приложението MyGarage на Yamaha, което позволява на потребителите да добавят и премахват аксесоари и да виждат крайния резултат от всеки ъгъл. След като бъде избрана окончателната спецификация, пакетът може да бъде изпратен по имейл до избрания от клиента търговец на Yamaha, който ще добави избраните оригинални аксесоари към новия MT-07.

Линията принадлежности MT Apparel на Yamaha включва всичко – от текстилни и кожени якета с одобрена от CE защита, до ежедневни облекла като тениски, слънчеви очила, шапки и други. Редовно се добавят нови продукти към линията за облекло, за пълна информация относно оригиналните аксесоари и принадлежности посетете www.yamaha-motor.eu

MyRide

Приложението MyRide на Yamaha дава възможност на всеки мотоциклетист с MT-07 да извлече повече от всяко пътуване. Предлага се за iOS и Android устройства, проследява и съхранява всяко пътуване и дава възможност на потребителите да добавят снимки към всяко каране, които може да се споделят в социалните мрежи. Възможно е и да прегледате всички статистически данни за карането, включително общо разстояние, надморска височина, максимална скорост, средна скорост, ускорение и ъгъл на наклона, за да ги сравните с колегите си мотоциклетисти.

Оторизиран дистрибутор на Yamaha Motor за България: МОТОДИНАМИКС ЕООД