юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Нов договор гарантира бъдещето на EKO рали Акрополис Гърция във WRC

7897979

Знаковото споразумение беше потвърдено в четвъртък (27 юни) по време на ексклузивна вечеря в Тенис клуба на Атина, на която присъстваха видни личности и дългогодишни поддръжници на събитието, включително гръцкият министър на спорта Янис Вруцис и неговият предшественик Лефтерис Авгенакис.

Връщайки се към традицията, турнирът ще стартира от столицата Атина и ще се върне към историческата си юнска дата през 2025 г. Последният гръцки кръг от WRC, който се проведе през юни, беше през 2013 г., а напоследък ралито се провеждаше през септември.

Като участник в първия сезон на WRC през 1973 г., рали “Акрополис” е едно от най-значимите в исторически и стратегически план събития в шампионата. То може да се похвали с легендарни планински етапи като “Елатия”, “Боксит” и “Тарзан”, известни като едни от най-предизвикателните в спорта от 70-те години насам.

“Развълнувани сме, че удължаваме партньорството си с рали EKO Акрополис Гърция”, заяви управляващият директор на WRC Promoter Йона Зибел. “Това рали е крайъгълен камък на нашия шампионат и е любимо както на глобалната ни фенска маса, така и на състезателите.

“Нищо от това не би било възможно без подкрепата на министър-председателя Мицотакис от първия ден. Трябва да призная и безценния принос на Лефтерис Авгенакис в миналото и на Янис Вруцис сега. Тяхното разбиране за положителното въздействие, което оказва пренасянето на WRC в Гърция, беше от решаващо значение и ние очакваме с нетърпение да продължим това пътуване през 2026 и 2027 г.”

Министърът на спорта Вруцис изрази благодарността си към HELLENiQ ENERGY за това, че продължава да подкрепя събитието чрез EKO, и добави: “В съвременната си история рали “Акрополис” успешно се превърна в институция със здрави основи. Подкрепата на правителството гарантира сътрудничеството на ралито с частния сектор.

“Днес сме в по-силна позиция от всякога, за да обсъдим бъдещето с ФИА и промоутъра на WRC. Заедно напредваме в усъвършенстването на събитието. През последните четири години EKO Рали Акрополис се утвърди като едно от емблематичните WRC ралита. То постигна успех благодарение на добре подготвен подход и колективни усилия, които продължават и днес и ще се разширяват през следващите години, превръщайки го в безопасно пространство за творчество.”