май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Оливер Солберг ще направи дебют с кола WRC на Hyundai на Арктик рали във Финландия

Оливер Солберг продължава да работи интензивно в програмата за обучение на млади пилоти на Hyundai. 19-годишният пилот ще кара кола Hyundai i20 Coupe WRC с Арон Джонстън на предстоящото рали Арктик Финландия.

Това ще бъде дебют на Оливер Солберг с кола WRC. Той влезе в програмата на Hyundai в началото на тази година. Шведският пилот ще кара колата за екипа на 2C Compétition. Ком този тим кара частен Hyundai i20 WRC Пиер Луи-Лубе. Първият тест за Солберг е планиран за тази неделя край Рованиеми.

Директорът на отбора Андреа Адамо желае Солберг да работи в тясно сътрудничество със заводските пилоти  Ойт Танак, Тиери Нювил и ирландеца Крейг Брийн, който също ще кара първо рали от няколкото си планирани участия през 2021 г.

Солберг каза: „Искам да благодаря на Андреа Адамо, на тим мениджъра Ален Пенас и на всички, които ми предоставиха тази възможност, които повярваха, че мога да се състезавам с Hyundai i20 Coupe WRC. За мен това е сбъдната мечта. Състезавам се само от четири години и вече съм тук! Дебютът ми с WRC автомобила със световните шампиони при производителите е това, за което съм мечтал винаги.“

Андреа Адамо казва:  “Ние искаме да видим нивото му. Разбира се, няма натиск върху пилота в дебютното му състезание с WRC. Той трябва да се наслади на ралито и да вземе всички възможни преживявания. За първи път ще бъде на най-високото ниво в световния рали. Това е по-скоро тест, отколкото каквото и да било друго. Той трябва да се аклиматизира и да се запознае с бързия автомобил в зимни условия.“

Мнозина очакваха Солберг – синът на Световния рали шампион от 2003 г., Петер Солберг да продължи програмата си Rally2 с Hyundai, която беше обявена миналия декември. Той показа страхотна класа с поредните победи на рали Лиепая през 2019 и 2020 г. Те са най-голямото му постижение до момента.

Солберг и Джонстън ще стартират във втория кръг на WRC в добра форма, след като завършиха януарското рали в Арктик Лапландия на трето място. Iuf,fijkrje fjieúr r j,diejf ще бъдат подобни на тези, които са и  на рали Арктика – Финландия.