юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Опаковка от сандвич е довела до отпадането на Алонсо в ГП на Бахрейн

7897979

Опаковка от сандвич е причина за прегряването на задните спирачки в болида на Фернандо Алонсо по време на вчерашната Гран При на Бахрейн във Формула 1, което принуди испанеца да паркира своя автомобил в края на 32-а от общо 56 обиколки.

Двукратният световен шампион бе на път да спечели точки при своето завръщане в шампионата след двугодишна пауза, въпреки проблеми с батерията на неговия Алпин, но той трябваше да прекрати своето участие заради високата температура в спирачките на болида си. А причина за покачването на температура е била опаковка от сандвич, която е попаднала в охлаждащите въздухозаборници на А521, като тя е било открита от механиците на тима при разглобяването на автомобила след края на състезанието на „Сахир“.

„След първия стоп имахме малък проблем и трябваше да намалим мощността на колата. След втория стоп, опаковка от сандвич влезе в задните охлаждащите въздухозаборници на спирачките на колата на Фернандо. Това доведе до покачване на температурата и нанесе няколко повреди по спирачната система, затова спряхме колата от съображения за сигурност. Фернандо нямаше късмет в своето първо състезание, като се има предвид колко силно изглеждаше неговото темпо“, заяви изпълнителният директор на Алпин Марчин Будковски.

Въпреки че не завърши надпреварата в Бахрейн, Алонсо заяви, че е останал доволен от своето завръщане във Формула 1.

„Първо, беше страхотно да се завърна във Формула 1. Стартът беше забавен, спечелихме няколко места и имах страхотни битки със старите си колеги. Въпреки това беше разочароващо да не видя карирания флаг. Имахме проблем защото нещо попадна в охлаждащите въздухозаборници на задните ми спирачки и те прегряха. Като погледна състезанието, бих казал, че средата на колоната отново е много сгъстена. Ще е много интересен и оспорван сезон за гледане“, коментира испанецът.

След като той отпадна, единствената надежда за точки за Алпин бе в Естебан Окон, но французинът финишира на 13-а позиция, след като бе ударен от Себастиан Фетел по време на състезанието.