юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Отборите във Формула 1 искат повече тестове през 2022 година

След края на най-късата предсезонна подготовка в историята на Формула 1, част от отборите искат тя да бъде удължена през 2022 година.

Сезон 2021 започва след само три дни на изпитания, които се проведоха в края на миналата седмица на пистата „Сахир“ в Бахрейн. Причините за тази екстремно къса подготовка са няколко, като част от тях са финансови. Поради факта, че колите през 2021 година на практика са еволюция на тези 2020-а, отборите взеха решението тестовете да са с продължителност от само три дни. Като към това се добави и финансовата криза, породена от забавения старт на сезон 2020, решението изглежда напълно логично.

През 2022 година обаче влизат в сила изцяло нови технически правила, което кара част от отборите да искат удължаване на предсезонните тестове. Един от тях е този на Алфа Таури, чийто ръководител Франц Тост се обяви в подкрепа на провеждане на тестовете в Бахрейн.

„Винаги съм подкрепял идеята да се тества в Бахрейн или Абу Даби. Тук времето почти винаги е идеално, което ни позволява голяма свобода от тази гледна точка. В Барселона където тествахме през последните години времето в този период може да е много коварно. Може да вали дъжд, дори и сняг, сутрин е много студено. Тези условия не са идеални за тестване на кола от Формула 1.