юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Отборът на Уилямс обяви назначаването на нов технически директор

Само дни преди старта на сезон 2021 във Формула 1 отборът на Уилямс обяви назначаването на Франсоа-Ксавие Демесьон на поста технически директор.

Французинът пристига в Гроув след близо десетилетие във Volkswagen където помогна за разработката на електрическия I.D.R, с който бяха счупени множество рекорди както на „Нюрбургринг-Нордшлайфе“, така и на легендарното планинско изкачване в щата Колорадо – „Пайкс Пийк“. Освен това той отговаряше и за развойната дейност на Polo C, с което марката стигна до четири поредни титли в Световния рали шампионат (WRC). По време на престоя си в рали отбора, той сформира близки отношения с Йост Капито, който наскоро бе назначен за изпълнителен директор в Уилямс.

„Щастливи сме да приветстваме Франсоа в отбора. Знам неговите способности от личен опит и спортните му постижения говорят сами за себе си. Да привлечем някого от неговия калибър към нашия опитен технически екип, ще ни помогне да се придвижим към челото на колоната по-бързо“, заяви Капито.

„В Уилямс имаме вълнуващо предизвикателство пред нас и не се съмнявам, че Франсоа ще ни помогне да започнем да печелим отново. Нямам търпение да видя резултатите от неговата работа“, завърши германецът.

Преди назначаването на Демесьон, отборът на Уилямс нямаше технически директор от началото на сезон 2019, когато Пади Лоу подаде оставка след силно проблематичното начало на кампанията. В този период задълженията на Лоу се разпределяха между част от главните технически лица в екипа.

„Нямам търпение да се присъединя към Уилямс, точно когато те започват да обръщат посоката на своята форма. Ще бъде страхотно предизвикателство, но такова, което нямам търпение да започна. В екипа има страхотни талантливи кадри и се надявам да се сработя с тях, както и с ръководството на екипа, за да изградим ясна посока за бъдещето“, коментира Демесьон.

Сезон 2021 във Формула 1 започва тази неделя с надпреварата за Гран При на Бахрейн на пистата „Сахир“.